IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром уведоми Европа, че може да спре газа за Украйна

Задлъжнялостта на украинската страна за доставения газ възлиза на над 1,3 млрд. долара.

17:30 | 02.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром уведоми Европа, че може да спре газа за Украйна
Газпром уведоми днес европейските си партньори, за съществуването на проблеми по доставките на газ за Украйна, съобщава Прайм-Тасс.
 
Газопроводът, доставящ "синьо гориво" за Европа, минава през територията на Украйна. През изминалия зимен сезон, макар и за кратко, няколко от страните от ЕС бяха сериозно обезкопоени от разразилия се спор между Русия и Украйна за цените на природния газ. Тогава бяха ограничени доставките на газ за Украйна, която от своя страна неправомерно намали подоването на газ за Европа, за да го ползва за собствената си икономика.  
 
В съобщението на газовия гигант се казва, че руската страна напълно изпълнява своята част от контракта. В същото време, задлъжнялостта на украинската страна за доставения газ възлиза на над 1,3 млрд. долара.

От Газпром подчертават, че нееднократно са поставяли пред Украйна въпроса за скорошното погасяване на дълга й за газ, но от това не са произтекли никакви реални действия. „Отчитайки приближаването на есенно-зимния максимум на потреблението на газ и системното неизпълнение от украинска страна на действащото споразумение, Газпром ще бъде принуден, в случай на неурегулиране на дълга през октомври, да започне съкращаване на доставките на природен газ за потребителите от Украйна”, се казва в официалното съобщение на руския монополист.

Съгласуваната за 2007 г. цена на газа за Украйна напълно отчита равнището на платежоспособност на украинската икономика, която е готова за пазарно ценообразуване на газа, смятат от Газпром.

От компанията декларират, че ще продължават да изпълняват в пълен обем експортните си контракти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още