IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан: Най-тежкият момент от кризата вероятно е отминал

Бившият ръководител на Фед все пак не е оптимист относно развитието на световната икономика

10:42 | 02.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Най-тежкият момент от кризата вероятно е отминал
Бившият ръководител на Федералния резерв Алън Грийнспан, една от най-влиятелните фигури в съвременната икономика, смята, че е възможно най-тежкият момент от кредитната криза да е към края си, защото вече се появявали сигнали, че трейдърите отново се насочват към търсене на дългосрочни инвестиции.

Изказването на Грийнспан е направено по време на негова лекция в London School of Economics, която е част от посещението му в Англия по повод новоиздадената му книга „Бурни години“.

Заемодателите в последните дни се насочват към дългосрочни активи от по-ниско качество и това е добър знак. Дали кредитната криза от август-септември е към края си? Възможно е“, казва Грийнспан в речта си.

Според Грийнспан влиянието на кризата все още не е преминало през цялата световна икономика и тя е променила начина, по който банките оценяват рисковете при търговията. Развитието на американския пазар на имоти ще е основният фактор, от който ще зависи продължителността на кризата.

Бившият гуверньор на Фед очаква спадът в цените на жилищата в САЩ да продължи, докато не се стигне до продажбата на всички новопостроени имоти, които в момента стоят необитаеми. Това от своя страна може да намали потребителските разходи, което ще забави световния икономически ръст.

В подобен тон е и даденото в понеделник от Грийнспан интервю за ВВС, в което той предупреждава, че добрите времена за световната икономика са към края си и че за в бъдеще трябва да се очакват по-високи лихвени проценти и темпове на инфлация, които от своя страна ще забавят растежа на икономиката и цените на акциите и имотите.

В интервюто Грийнспан казва, че изгледите за световната икономика са изключително неясни. Според най-лошия сценарий на развитие той предвижда рецесия в САЩ, породена от спада в цените на жилищата. При най-добрия вариант Грийнспан вижда значително забавяне на ръста на американската икономика, което ще бъде почувствано навсякъде по света.

Относно валутните пазари Грийнспан отбелязва, че доминацията на американския долар като резервна валута все по-силно ерозира под влиянието на валути като еврото и паунда. „Ясно се вижда, че доларът губи част от хегемонията си и еврото излиза напред“, коментира той.

Забавянето на щатския високорисков ипотечен пазар няма да има драматичен ефект върху световната икономика, смята пък от своя страна новият ръководител на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан.
 
Това стана ясно по време на първата пресконференция на Строс-Кан след назначаването му на поста в петък.

"Мисля, че ситуацията е под контрол, основата на световния икономически ръст е солидна", е коментирал бившият френски финансов министър.

Строс-Кан ще поеме поста управляващ директор на МВФ от 1 ноември.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още