IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът с нов спад

Понижението се дължи на благоприятните синоптични прогнози и други фактори

09:26 | 02.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът с нов спад
Цените на петрола на световните пазари отново се понижиха. Спадът идва в резултат на спекулациите, че търсенето на суровината от страна на рафинериите в САЩ ще намалее като следствие от по-ниските печалби заради високите борсови цени, съобщава Bloomberg.

Вчера в САЩ спредът между цената на суровия петрол на борсата в Ню Йорк и превръщането му в рафинирани продукти е паднал до 5,719 долара за барел. Това е най-ниското ниво от ноември 2006 година, като същевременно с това търсенето на петрол за седмицата до 28 септември се е понижило до най-ниското си ниво от януари насам.

Очакванията за намалено търсене от рафинериите се дължат на ръста в цената на петрола, който от началото на годината е 32 на сто. На 20 септември пък бе регистриран абсолютен рекорд от 83,90 долара за барел.

По време на борсовата търговия в САЩ петролът поевтиня с 1,7 на сто (1,42 долара) до 80,24 долара за барел. В Сингапур цената е с 24 цента по-ниска от Ню Йорк и барел петрол струва 80 долара.

Вчера на борсата в Лондон Брентът понижи цената си с 1,9 на сто (1,53 долара) и търговията приключи на ниво 77,64 долара за барел. В Сингапур петролът от този сорт струва 77,38 долара.

За спада в цените на черното злато влияние оказват и други два фактора. Единият е свързан с кеширането на печалбите от страна на спекулантите в края на най-активната част от сезона на ураганите в Атлантическия океан, а другият са синоптичните прогнози, според които новата буря, която се оформя в океана няма да засегне производството в Мексиканския залив.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още