IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатският пазар на крачка от нови рекордни стойности

16:30 | 01.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Щатският пазар на крачка от нови рекордни стойности
През първите 2 дни на седмицата американските индекси регистрираха отрицателно движение. За това допринесоха лошите новини от икономическия календар - спад на потребителското доверие с 1,7%, който бе по-голям от очакваното, и понижение на продажбите на съществуващи домове с 4,3% до 5,5 млн.

Намаляването на прогнозираните продажби на едни от най-големите търговски вериги - Lowe’s Companies Inc и Target Corp, и на строителната компания Lennar Corp., както и провал на преговорите на General Motors Corp с профсъюза на работниците, което доведе до ефективна стачка, също оказаха негативно влияние на пазара.

В сряда обстановката се нормализира и индексите навлязоха в положителна територия, като главни причини за това бяха споразумението на General Motors Corp със стачкуващите работници, с което се сложи край на двудневната стачка, и отчетеният спад на поръчките на стоки с дълготрайна употреба в по-голяма степен от очакваното, което от своя страна доведе до потвърждение на прогнозите на инвеститорите за ново редуциране на лихвените проценти.

Bear Stearns Co Inc подпомогна позитивните настроения след слухове, че компанията ще продаде малък дял на друга финансова институция, което повиши стойността на акциите в сектора, но на следващия ден тези слухове бяха опровергани. Microsoft привлече вниманието след пускане на новата видеоигра Halo3 на пазара, която отчете рекордни продажби и доведе до поскъпване на акциите на компанията.

Противоречиви новини в четвъртък предопределиха волатилна сесия, при която индексите останаха без съществено изменение. Молбите за помощи за безработни отчетоха спад до 298 хил. - най-ниското ниво от май месец насам, а БВП за второто тримесечие отбеляза ръст от 3,8% на годишна база. Докладът за продажби на нови домове обаче отбеляза спад с 8,3% през август до 795 хил. при прогнозиран спад от 5,2%.

Обявеното първо покачване на запасите на петрол от около месец насам намали цената на суровината в средата на седмицата, но поради опасения за нови бури тя отново премина границата от 83 долара за барел. Това подкрепи акциите от енергетиката, но не за дълго, тъй като по-късно трендът се обърна.

Технологичният сектор отново бе най-добре представящият се, но не успя да осигури достатъчно инерция за сериозни възходящи движения на пазара през седмицата, след като в петък инвеститорите теглиха печалби.

В последната сесия от седмицата индексите отново консолидираха и завършиха с понижение. Главният индикатор за инфлация на Федералния резерв - докладът за основния PCE дефлатор, отчете прогнозираното повишение от 0,1%. Личните доходи отбелязаха 0,3% увеличение, а личните разходи - 0,6%. Чикагският индекс на деловата активност отчете ниво от 54,2, а Мичиганският индекс на потребителското доверие – 83,4.

Технически анализ

Dow Jones

Dow остава добре позициониран за тест на първоначалните възходящи цели при 13 970 и 14 015. Поведението на пазара около тях ще бъде детерминиращо и за средносрочните перспективи.

Първоначална подкрепа е 13 700, като ерозирането й ще бъде сигнал за връщане към ключовите нива при 13 515-13 375 областта. Само под последното ще допуснем промяна в сентимента и потенциал за реверсия на поскъпването, като първоначален таргет ще бъде 13 035.

Подкрепа

13 700

13 515

13 380

Съпротива

13 970

14 015

14 050


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още