IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Виенската борса започва сътрудничество с Казахстанската фондова борса

Фондовата борса в Казахстан е създадена през 1993 г. като пазар за чуждестранна търговия

14:35 | 01.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Виенската борса започва сътрудничество с Казахстанската фондова борса
Виенската и Казахстанската фондовa борсa занапред ще работят съвместно. С тази цел президентът на Казахстанската фондова борса Азамат Джолдасбеков и главните изпълнителни директори на Виенската фондова борса Майкъл Бул и Хайнрих Шалер подписаха споразумение за сътрудничество във Виена, съобщиха от австрийската борса.

Фондовата борса в Казахстан е създадена през 1993 г. като пазар за чуждестранна търговия. Седалището на борсата се намира в град Алмати - финасовият център на Казахстан и един от развиващите се пазари в региона на Азия.

Казахстанската фондова борса е пазар и за общински и корпоративни облигации, акции и деривати. В момента 107 компании са листнати на борсата. От края на 2006 г. пазарната й капитализация е нараснала шест пъти до 67,4 млрд. щатски долара в края на август 2007 г. Средните търгувани обеми на месец са се увеличили от 83 млн. до 696 млн. долара.

Казахстанската фондова борса се нарежда сред множеството нови партньори на Виенската борса. В тази група се включват борсите в Баня Лука, Беград, Будапеща, Букурещ, Подгорица, Сараево, Скопие, София, Загреб. Казахстанската фондова борса е в сътрудничество и с Държавна агенция за инвестиции и иновации на Украйна, Украинския национален депозитар и Украинската PFTS, а също с борсите в Дубай и Шанхай.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още