IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Schneider Electric с най-голяма глоба за интелектуална собственост в Китай

При обвиненията за нарушаване на патентно право обикновено подсъдими са китайските компании

10:20 | 01.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Schneider Electric с най-голяма глоба за интелектуална собственост в Китай
Китайски съд нареди на френската компания Schneider Electric да плати на китайска група 45 млн. долара обезщетение за нарушаване на патентно право – най-голямата сума по случай с интелектуална собственост в страната, съобщи Financial Times.

Нарушенията на интелектуалната собственост са един от основните поводи за конфликти между Китай и останалата част от света и в повечето подобни дела, когато има замесена международна група, китайската компания е подсъдима.

Съдът е наредил на Schneider да спре производството на пет вида електропрекъсвачи, които според инстанцията са базирани на патенти, собственост на производителя на нисковолтово оборудване Chint Group of Wenzhou. Френската компания трябва да плати и обезщетение в размер на 44,6 млн. долара.

От Schneider ще обжалват решението. Според компанията те използват тази технология от началото на 90-те години, а патентът на Chint е от 1999 г.

Размерът на обезщетението се базира на печалбата на Schneider от продажби на продукта за периода август 2004 - юли 2006 г.

Миналия месец Върховният съд в Пекин потвърди решение, с което се нарежда на китайския производител на мотоциклети Zhejiang Huatian да плати 8,3 млн. юана (1,1 млн. долара) на японската Yamaha за нарушаване на търговска марка. Това е най-голямото обезщетение за чуждестранна компания в подобно дело в Китай.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още