IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява леко

Отминаването на активния ураганен сезон допринася за понижаване на цените, в противоположна посока влияе слабият долар

09:20 | 01.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поевтинява леко
Петролът понижава леко цената си в резултат на по-малкия риск от образуване на нови тропически бури и урагани в Атлантическия океан. Септември е най-активният сезон за ураганите и след неговото отминаване постепенно намалява и рискът за производството в Мексиканския залив. Цената на черното злато обаче не се понижава значително, защото слабият долар прави изгодно купуването на суровината от страна на държавите, чиито валути поскъпват.

През последната борсова сесия за септември в САЩ суровият петрол отстъпи с 1,5 на сто (1,22 долара) от цената си и се търгуваше за 81,66 долара за барел. На борсата в Сингапур суровината бе на цена 81,63 долара за барел.

Цената на сорта Брент с доставка през ноември в Лондон отбеляза спад от 1,1 на сто (86 цента) в петък и барел от него струваше 79,17 долара. В четвъртък на Лондонската борса бе отбелязан рекорд, като цената на затваряне беше 80,03 долара за барел, което е най-високата стойност от началото на търговията с този вид контракти през 1989 година. В Сингапур през изминалата нощ цената на Брента беше 79,12 долара за барел.

Очакванията за движението на цената на петрола през настоящата седмица са разнопосочни. От една страна се очаква спекулантите да прибегнат към прибиране на печалбите си, понеже рискът от урагани е значително по-нисък. Разпродажби от този род би трябвало да доведат до спад на цените, но едва ли ще станем свидетели на драстични понижения, защото слабият долар оказва подкрепа на високите цени.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 02.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още