IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банковите обири в Италия са се удвоили след амнистията през 2006

Амнистията е целяла изпразване на затворите, но увеличаването на престъпленията след нея е довело до запълване на капацитета на килиите

10:15 | 27.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Банковите обири в Италия са се удвоили след амнистията през 2006
Броят на банковите обири в Италия се е удвоил след амнистията през 2006, показват резултатите от изследване на Италианската банкова асоциация, цитирани от ПронтоСофия.

Амнистията е засегнала извършителите на серии от по-леки престъпления, изтърпяващи присъдите си в италианските затвори.

Според проучването още в месеца след амнистията броят на банковите удари е скочил, въпреки че преди това е имало тенденция на спад.

Вследствие на 15-те амнистии през последните 40 години в Италия броят на затворниците се е понижавал средно с 20-50 на сто, а обща закономерност през изминалите години е рязкото увеличаване на банковите удари след всяка от амнистиите, твърди проучването.

Най-засегнати от този вид престъпление са областите, от чиито затвори биват освобождавани най-много затворници.

В повечето случаи амнистиите и опрощаването на някои видове престъпления в Италия имат за цел изпразване на препълнените затвори. Критиците на тази мярка обаче предлагат изграждането на нови затвори.

Според проучването всеки затворник струва на италианската държава 70 хиляди евро годишно. Разходите са високи най-вече заради охраната - на всеки затворник в Италия се пада по един надзирател.

Амнистията и увеличаването на някои престъпления след това обаче струва на държавата по 150 хиляди евро годишно за всеки освободен затворник, твърди изследването.

В тези сметки не влизат щетите от увеличаването на наркотрафика.

Преди амнистията през 2006 в италианските затвори е имало 60 хил. души, а след нея - 34 хиляди. Увеличаването на престъпленията след амнистията обаче е довело отново до запълване на килиите, в които в момента има 43 хиляди затворници, колкото е и капацитетът на затворите в страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още