IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Англия създадоха индекс на опазващите климата компании

Индексът на HSBC включва 300 компании от цял свят, които инвестират в програми за предотвратяване на климатичните промени

16:05 | 25.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
В Англия създадоха индекс на опазващите климата компании
Британската банка HSBC въведе днес най-широкия индекс от компании, борещи се за предпазване от климатични промени. Идеята е чрез този индекс да се даде възможност на инвеститорите да влагат средствата си в компании, които полагат усилия в борбата с глобалното затопляне, съобщава Financial Times – Deutschland.

Индексът, който е наречен от HSBC Global Climate Change, обхваща 300 компании от целия свят, които инвестират средствата си в програми за предотвратяване на климатичните промени. Към тях спадат производители на вятърни електроцентрали, соларни колектори и биогорива.

За разлика от други подобни индекси, съставяни до момента, този индекс е равностоен на останалите борсови показатели и инвестиционните фондове могат да инвестират в него точно както и при останалите. Според Кевин Бърн, който работи за HSBC „това е първият бенчмарк, съсредоточен в областта на климатичните промени, който е достатъчно голям, за да представи реалната стойност на компаниите от сектора“, предава изданието.

Към момента има два по-съществени индекса от подобен род. Това са KLD Global Climate Change Index, който обхваща 100 компании, и WilderHill New Energy Global Innovation Index, в който са включени 86 дружества. Тези индекси обаче служат само за препратки към отделните компании и не могат да бъдат търгувани от инвеститорите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още