IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнесът одобрява въвеждането на единна корпоративна данъчна основа в ЕС

ЕК предвижда печалбите на компании, които имат дейност в повече от една страна в ЕС, да се изчисляват по единна формула

15:58 | 25.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът одобрява въвеждането на единна корпоративна данъчна основа в ЕС
Общо 70% от данъчните експерти, работещи в най-големите компании в България, одобряват въвеждането на Обща консолидирана корпоративна данъчна основа в Европейския съюз, сочи проучване, проведено от Lighthouse Research по поръчка на KPMG International. Така очакванията на българския бизнес съвпадат с тези на европейския, където тази инициатива среща като цяло значителна подкрепа от 78%.

Според проучването обаче инициативата има различна подкрепа в отделните страни от ЕС. Например в Чехия, Дания и Испания 100% от данъчните експерти одобряват новата мярка; в Италия – 96%; в Гърция, Люксембург, Полша, Румъния, Словения и Швеция – 90%; в Германия – 84%; а в Австрия, Финландия, Унгария и Полша - 80%. От всички държави от ЕС само в Ирландия и Словакия не преобладава подкрепата за плана на ЕК.

Изследването има за цел да оцени отношението на бизнеса към плановете на Европейската комисия (ЕК) за въвеждане на единна данъчна основа в рамките на ЕС. То обхваща над 400 от най-големите европейски компании, упражняващи търговска дейност в повече от една страна-членка на ЕС. Сред анкетираните са едни от най-големите предприятия във всяка страна, 20% от тях имат оборот от над 1 млрд. британски лири, а повечето от останалите - поне 500 млн. британски лири.

Анкетирани са експерти с опит в областта на международните данъчни въпроси, работещи във всяка една от 27-те страни-членки на ЕС (и Швейцария).

Общо 86% от интервюираните заявяват, че компаниите им търгуват и извън ЕС. От тях 42% коментират, че въвеждането на обща данъчна основа в съюза ще ги направи по-конкурентни на глобалните пазари.

Плановете на ЕК за въвеждането на единна данъчна основа предвиждат по-конкретно печалбите на компании, които развиват дейността си в повече от една страна членка на ЕС, да се изчисляват по единна формула, валидна за целия ЕС, вместо по 27 различни формули, както е в момента. Впоследствие печалбите ще бъдат разпределяни в страните, в които тези компании развиват своята дейност и ще бъдат облагани в съответствие с техните данъчни ставки.

Освен това, предложението на Европейската комисия е единната консолидирана корпоративна данъчна основа да не е задължителна. Това означава, че всяка компания ще може да избира между единната консолидирана данъчна основа и съществуващата методика за калкулиране на корпоративния данък по вътрешното законодателство за съответната държава.

В част от мотивите на комисията се казва, че това предложение цели „да опрости процедурите, да подобри ефикасността и да намали административните разходи” за предприятията, които оперират на единния европейски пазар.

Като цяло все още няма единно мнение за това как новата система ще се отрази на размера на данъчната тежест. В България 30% от интервюираните експерти предвиждат увеличение на средствата, които компаниите им плащат за данъци, други 20% смятат, че общата данъчна основа ще намали данъчните им разходи, а 40% не мислят, че тя ще доведе до някакви промени.

ЕК вече е заявила, че в рамките на въвеждането на единна данъчна основа не се предлага унифициране на размера на данъчната ставка в ЕС. Въпреки това две трети от участниците в изследването на KPMG са заявили, че подкрепят налагането на обща ставка във всички страни членки. Против единната ставка са анкетираните експерти от Великобритания, Кипър, Ирландия, Полша и Швейцария. У нас мнение „за” единна данъчна ставка са изказали 70% от запитаните.

Очаква се публичното обсъждане на предложението за Обща консолидирана корпоративна данъчна основа да стартира през следващата година, когато ще бъде готова и основата на съответното законодателство, като оптимистичните планове на ЕК са то да бъде прието до 2010 г. Повечето от участниците в проучването обаче считат, че тези срокове са прекалено кратки и по-реално е това да стане след около 10 години. Само 15% мислят, че предложението никога няма да бъде прието.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още