IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жените шефки се увеличават, но още са с малък дял в световен мащаб

С "най-феминизирано управление" са САЩ, Великобритания и Холандия

10:30 | 22.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Жените шефки се увеличават, но още са с малък дял в световен мащаб

Равнопоставеността на половете като присъствие в Управителните съвети на 200-та най-големи компании в света леко се е подобрила, като през миналата година жените вече са с присъствен дял от 11,2% спрямо 10,4% преди две години, показва изследване на международна организация, обединяваща дамите на ръководни постове.

Ако броят на проучваните компании бъде сведен до 100 (100-те най-големи според списание Fortune), този дял пада до 6,6 на сто, което се равнява на 73 позиции от това управленско ниво от общо 1113.

Според представителка на организацията, направила изследването, едва ли може да се очаква значително нарастване на дамското присъствие по висшите етажи на компаниите през следващите десет години. Аргументът в защита на това присъствие е следният: „Ако 80% от решенията за покупка се правят от жени, дори и когато става дума за коли, автомобилни гуми, компютри или избор на отоплителна енергия, защо да няма и повече жени в Управителните съвети на компаниите?“.

САЩ, където са базирани най-голям дял от проучваните фирми (75 броя американски компании), се представят най-добре по отношение на дамско присъствие в управлението – 17,6% от ръководителите са жени. А най-много жени шефки (30% дял) има в ATT, Johnson and Johnson и Merrill Lynch.

На второ място по „феминизираност на управлението“ е Великобритания, следвана от Холандия, Германия, Швейцария и Франция.

На опашката в класацията са Италия и Япония, съответно с дял от 2,9% и 1,3% на жените в Управителните съвети. Зле в това отношение се представят и много от фирмите в Южна Корея, Венецуела, Русия и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още