IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

EП: ЕС да заеме по-твърда позиция спрямо Русия по въпросите на енергетиката

Преди дни ЕК огласи предложението си за разделяне на собствеността при производство и пренос на енергия

11:35 | 21.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
EП: ЕС да заеме по-твърда позиция спрямо Русия по въпросите на енергетиката
ЕС трябва да заеме по-твърда позиция по отношение на Русия по въпросите на енергетиката, тъй като природният газ „не представлява обикновен продукт за потребление”. Това се казва в подготвения от депутатите от Европейския парламент (ЕП) специален доклад за принципите на новата единна енергийна политика на ЕС, съобщава Итар-Тасс. Инициатор на доклада е ръководителят на комитета по международни отношения на ЕП Яцек Сариуш-Волски.

Преди дни ЕК огласи предложението си за разделяне на собствеността при производство и пренос на енергия.

Авторите на доклада считат също, че енергетиката трябва да стане неразделна част от единната външна политика на ЕС. При това основните въпроси на енергетиката трябва да бъдат предадени на съвместното ръководство на наднационалните органи на ЕС, включително ЕК и ЕП.

Същевременно според част от евродепутатите трябва да бъде създаден специален пост на еврокомисар по въпросите на външната политика в сферата на енергетиката (сега има еврокомисари, отговарящи за външната политика на ЕС и по въпросите на енергетиката, като техните правомощия не надвишават тези на съответните министри в страните членки), който да има по-широки правомощия, отколкото националните министри на страните членки на ЕС, отговарящи за енергетиката.

Докладът вече е утвърден на заседание на комитета по международни отношения. Очаква се през следващата седмица той да бъде разгледан на сесия на ЕП.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още