IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Prada излиза на борсата през 2008, очаква се IPO-то да събере 4 млрд. евро

Търсенето на луксозни стоки ще расте благодарение на заможните клиенти от Русия и Китай, смятат експерти

11:13 | 21.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Prada излиза на борсата през 2008, очаква се IPO-то да събере 4 млрд. евро
Prada SpA търси консултанти за първично публично предлагане (IPO) на акции, което се очаква да оцени производителя на луксозни обувки и чанти на 4 млрд. евро, съобщи Bloomberg, позовавайки се на шестима банкери, запознати с преговорите.

Базираната в Милано модна къща, която вече е отхвърлила три опита за IPO за последните десет години, може да продаде акциите през първото полугодие на 2008 г. с цел да намали задълженията си и да финансира разрастването си.

Ако се реализира, IPO-то ще бъде най-голямото в сектора на производителите на луксозни стоки. Prada се фокусира върху едноименната си линия, след като продаде нерентабилните марки Jil Sander и Helmut Lang миналата година.

Очаква се търсенето на луксозни стоки да нарасне с най-малко 9 на сто през следващите две години благодарение на заможните клиенти от Русия и Китай, смятат експерти. Според някои оценки този пазар ще се увеличава с 50 на сто годишно в Китай през следващите 5 години, а в Русия - с 20%.

Prada възнамерява да продаде дял от между 30 и 40 на сто. Компанията се ръководи от изпълнителния директор Патрицио Бертели и съпругата му и главен дизайнер Миуча Прада.

Предишните планове за IPO са били прекратявани заради спадове на пазара.

Сега обаче има признаци, че инвеститорите все повече се интересуват от индустрията на луксозните стоки, смятат анализатори. Секторният бенчмарк Bloomberg European Fashion Index, в който са включени 14 компании, се е удвоил от 2002 г.

Миналата година чистата печалба на Prada е скочила с 63 на сто до 76 млн. евро, а продажбите са нараснали до 1,43 млрд. евро. Компанията прогнозира увеличаване на ръста благодарение на инвестициите в мрежата от магазини. В момента Prada оперира 212 магазина и има 24 франчайзови бутика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още