IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Опасността от рецесия в САЩ остава

Грийнспан отново критикува икономическата политика на американското правителство

10:22 | 21.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Опасността от рецесия в САЩ остава
Заплахата от рецесия в САЩ остава според бившия ръководител на Фед Алън Грийнспан. В интервю по повод представянето на книгата му "The Age of Turbulence: Adventures in a New World'', той казва, че рискът икономиката на страната да попадне в рецесия „е малко повече от 1/3“, дори след намаляването на лихвения процент до 4,75 на сто, съобщава Bloomberg.

„Все още съществува проблем, който се изразява в големия брой непродадени новопостроени жилища“, смята Грийнспан, който добавя, че цената на домовете до този момент е спаднала само с 3 на сто, но е ясно, че движението ще е в посока надолу.

Грийнспан не е оптимист по отношение на увереността на президента Буш и финансовия министър Полсън, че икономическият растеж на САЩ ще продължи. Полсън се появи вчера заедно с ръководителя на Фед Бен Бернанке на изслушването пред Конгреса и заяви, че намаляването на лихвите е „помогнало за стабилизиране на финансовите пазари“.

Критиките на Грийнспан бяха насочени срещу изказването на Буш, че фундаментите на американската икономика са стабилни и че тя е достатъчно силна, за да се справи с кризата. Според президента на САЩ инфлацията в страната е ниска, а пазарът на труда - стабилен. Грийнспан обаче вижда заплаха за потребителските разходи заради понижаването на нетния доход на домакинствата и понижаващите се вносни цени вследствие на слабия долар.

Бившият ръководител на ФЕД се изказа и в подкрепа на преназначаването на Марвин Кинг като ръководител на Английската централна банка. Последният е жестоко критикуван относно ръководенето на икономиката, защото в момента Великобритания преживява най-голямата банкова криза за последните 30 години.

Алън Грийнспан изрази съмнение относно действията на френския президент Никола Саркози, който в момента лобира по посока понижаване на лихвите в еврозоната с цел единната валута да отстъпи от рекордно високите си стойности спрямо долара. Това според Грийнспан е неправилно, защото ще доведе след себе си силен инфлационен натиск.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 02.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още