IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът в САЩ скочи след намаляването на основния лихвен процент

15:03 | 19.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът в САЩ скочи след намаляването на основния лихвен процент
Във вторник най-накрая се оправдаха очакванията на анализаторите, че ФЕД ще предприеме мерки за избягване на навлизането на американската икономика в рецесия. Федералният резерв оповести, че ще намали основния лихвен процент с 50 базисни пункта, което изненада част от пазарните участници, които очакваха ФЕД да не е чак толкова агресивен в монетарната си политика и да смъкне лихвите само с 25 базисни пункта.

Тази добра новина подейства като мигновен знак за покупка и индексите се изстреляха нагоре. Dow Jones се покачи с над 330 пункта. Сега пазарните участници започнаха да си задават въпроса каква ли ще е следващата стъпка на централната банка и дали ще има последващи намалявания на лихвения процент.

Шефът на ФЕД Бен Бернанке донякъде подсказа, че приоритетите в политиката на резерва се изместват от следене на инфлацията към задържане на стабилен икономически растеж, в частност добавяне на допълнителна ликвидност към паричната система за овладяване на кредитната криза и облекчаване на пазара на домове.

Междувременно цената на петрола скочи над 82 долара за барел, като бе последвана от почти всички основни суровини. В комбинация с това и доларът се смъкна до рекордно ниско ниво спрямо еврото, което постави сериозни въпроси относно покупателната способност на средностатистическия американец.

Като цяло настроенията през търговската сесия бяха положителни, като намаляването на лихвения процент бе завършекът на добрите корпоративни новини, които излизаха през деня. Lehman Brothers Holdings Inc., четвъртата по големина инвестиционна банка в САЩ, оповести, че намаляването на резултатите през третото тримесечие е по-малко от очакваните три процента и това не закъсня да се отрази в цената на акциите на компанията, които се покачиха с цели 10% до 64,49 долара за брой.

По-рано през сесията Министерството на труда оповести също, че индексът на производствените цени е излязъл по-добре от очакванията на анализаторите, като цените са спаднали през последния месец с 1,4%, което е най-големият спад от десет месеца насам. Междувременно основната производствена инфлация остана в консенсус с очакванията на анализаторите на ниво от 0,2%.

Технически анализ

Dow Jones

Във вторник Dow проби най-силната си краткосрочна съпротива в последните няколко седмици 13 450, която задържаше индекса в консолидационно движение. Настроенията на пазара се смениха и от неутрални прераснаха в позитивни, като индексът успя да пречупи и друго ключово ниво 13 685, което му отваря пътя за атака на рекордното ниво над 14 000 пункта. В посока надолу краткосрочна съпротива може да окажат нивата от 13 685, 13 450 и 13 250.

 

 

Подкрепа

13 685

13 450

13 250

Съпротива

                14 000

14 150

14 560


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още