IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК предлага разделяне на собствеността при производство и пренос на енергия

Предпочитаният от комисията вариант предвижда една компания вече да не може да притежава мрежата за пренос и в същото време да произвежда енергия

16:16 | 19.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК предлага разделяне на собствеността при производство и пренос на енергия
Да се раздели експлоатацията на мрежата за електропренос и доставка на газ от дейностите по разпределението и производството на енергия, това е едно от законодателните предложения, приети днес от Европейската комисия (ЕК).

За да може това да се осъществи на практика, ЕК предлага два варианта.

Предпочитаният от комисията вариант предвижда разделна собственост, т.е. една компания вече да не може да притежава мрежата за пренос на енергия и в същото време да произвежда или да подава енергия. Според втория вариант – този на „независимия системен оператор“, се позволява съществуващите вертикално интегрирани предприятия да запазят собствеността си върху мрежата, но при условие, че активите в действителност се стопанисват от предприятие или орган, които са напълно независими от първите.

Всеки един от тези варианти ще създаде нови стимули за компаниите да инвестират в нова инфраструктура, в съоръжения за междинни връзки между мрежите и нови мощности за производство на енергия, което ще предотврати прекъсване в електроснабдяването и излишно покачване на цените, се казва в обосновката на предложенията на ЕК.

Същевременно ЕК признава стратегическото значение на енергийната политика. Затова предложенията й съдържат клаузи, еднозначно посочващи, че компании от трети страни, които желаят да придобият значителен капиталов дял или дори контрол върху преносна енергийна мрежа в ЕС, ще трябва нагледно и недвусмислено да се съобразят със същите изисквания за разделяне на собствеността, както европейските компании. Комисията има право да се намесва, когато даден купувач не може да докаже пряката и непряката си независимост от дейностите по енергоподаването и енергопроизводството. 

С цел улесняване на трансграничната търговия с енергия, ЕК предлага да учреди агенция за сътрудничество между националните регулаторни органи за енергетиката (в България това е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране), чиито решения имат обвързващо действие. ЕК смята, че това ще гарантира правилното обработване на трансграничните случаи и ще даде възможност на ЕС да разгърне истинска европейска мрежа, която да работи като единна система, насърчавайки разнообразието и сигурността на снабдяването.

За да насърчи трансграничното сътрудничество, инвестициите и търговията между страните от ЕС в областта на енергетиката, комисията предлага създаването на нова европейска мрежа за операторите на преносната система. Което значи операторите на европейската мрежа да си сътрудничат и да развиват общи търговски и технически правилници и стандарти за безопасност, както и да планират и съгласуват инвестициите, необходими на равнище ЕС, като същевременно работят в конкурентна среда.

Що се отнася до крайните потребители, от 1 юли 2007 г. гражданите в ЕС вече имат правото да избират своя доставчик на енергия. Новият пакет от предложения на ЕК цели да гарантира, че всички доставчици отговарят на високите стандарти за услугите, устойчивостта и сигурността на енергоснабдяването.

Освен това гражданите на ЕС ще се ползват от новосъздадена Харта на енергийния потребител, която ще започне да действа през 2008 г. Тя ще включва мерки за справяне с недостига на гориво, информация за потребителите при избора на доставчик и възможностите за енергоснабдяване, действия за намаляване на бюрократичните процедури при смяна на доставчика на енергия и защита на гражданите от нелоялни практики на продажба.

Посочените предложения на ЕК за вътрешния енергиен пазар са неразделна част от Лисабонската стратегия и Енергийната стратегия на ЕС и предстои да се обсъждат между държавните и правителствените ръководители на редовните им срещи на високо равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още