IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продават Белгия на търг в eBay

Първоначалната цена на кралството е била 1 евро, като впоследствие са подадени 26 оферти, най-високата от които достигнала 10 млн. евро

12:57 | 19.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Продават Белгия на търг в eBay
Обява за продажба на Кралство Белгия бе публикувана този уикенд в белгийската версия на сайта за електронна търговия eBay, съобщава електронното издание EUObserver. Обявата е свалена с решение на ръководството на сайта в понеделник.

Според обявата за продажба е обявена „Белгия, кралство от три части“. Продавачът, идентифициран като белгийския журналист Жери Сис, уточнява, че кралството може да бъде закупено наведнъж, но по думите му това не е препоръчително. Той предлага придобиването на трите части (Фландрия, Валония и Брюксел) по отделно, като се вземе предвид дългът на страната от 300 млн. евро, който трябва да се разпредели между трите региона.

Първоначалната цена на Кралство Белгия е била 1 евро, като впоследствие са подадени 26 оферти, най-високата от които достигнала 10 млн. евро.

От eBay са свалили обявлението, тъй като политиката на сайта била да не предлага „нереалистични и виртуални“ продукти, заявил говорителят на белгийския клон на компанията Петер Бюрен.

Целта на Жери Сис била да привлече вниманието на публиката към усложнената политическа обстановка в страната. Партиите, представляващи двата основни региона в страната – холандско-говорящата Фландрия и френско-говорящата Валония, не могат да постигнат консенсус и да съставят правителство след проведените на 10 юни избори.

Основните фламандски партии искат съществена политическа реформа, която да даде повече икономически правомощия на отделните региони и конкретно на Фландрия – най-богатият регион в страната, където живеят 60% от белгийското население.

Партиите от южната част на страната Валония пък се противопоставят на децентрализацията и желаят запазване на настоящата федеративна форма на управление.

Според белгийската конституция половината правителство трябва да е съставено от фламандци, а другата половина – от френскоговорящи. Партиите обаче не могат да се споразумеят за изминалите 100 дни от изборите и все повече се засилват опасенията от евентуално разделяне на страната.

Според източници от eBay, това не е първият път в който кралството се пуска за продажба, но предходният опит не е бил направен от белгиец и не е бил толкова забавен и запомнящ се. През март пък чрез сайта бе направен опит за продажба на норвежкия кралски дворец, като преди обявата да бъде свалена цената му достигна близо 100 млн. долара.

Населението на Белгия е над 10 млн. души, от които 6 млн. фламандци, 3 млн. валонци, а около 1 млн. живеят в столицата Брюксел, която е обособена като отделен анклав на територията на Фландрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още