IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът с нов рекорд, премина границата от 81 долара

Цената на суровината нарасна заради прогнозите относно петролните запаси на САЩ и предстоящата среща на Фед

09:40 | 18.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът с нов рекорд, премина границата от 81 долара
Цената на петрола достигна нов исторически връх, преминавайки границата от 81 долара за барел. Резкият скок през първата сесия за седмицата в САЩ се дължи на очакванията, че повишеното търсене на суровината ще доведе до спад в американските запаси.

Прогнозите на специалистите са, че утре енергийното министерство на САЩ ще обяви първото понижение на запасите за последните 11 седмици, съобщава Bloomberg. Горивата за отопление към момента са с 13,3 на сто под средното ниво за последните пет години, което според информационната агенция ще доведе до нови върхове на цените през последното тримесечие на годината.

Според анализатори американските петролни запаси са намалели с 2 млн. барела през изминалата седмица. Последните данни за запасите от 12 септември показаха стойност от 322,6 млн. барела.

Освен новините около петролните запаси към момента върху цените влияние оказва и предстоящата днес среща на Фед, на която се очаква да бъде взето решение за намаляване на лихвения процент в страната. Прогнозите са за понижаване с 25 процентни пункта до ниво от 5 на сто с цел стимулиране на развитието на икономиката.

Суровият петрол с доставка през октомври поскъпна с 67 цента, или 0,8 на сто, до 81,24 долара за барел на борсата в Ню Йорк. В Сингапур барел от суровината струваше 81,21 долара.

В Лондон Брентът също поскъпна. Фючърсите с доставка през ноември повишиха цената си с 31 цента, или 0,4 на сто, до 77,29 долара за барел. В Сингапур барел от този сорт струваше 77,27 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 26.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още