IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаквания за намаляване на лихвите изстреляха щатските индекси нагоре

16:46 | 17.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Очаквания за намаляване на лихвите изстреляха щатските индекси нагоре
Търговията през изминалата седмица изцяло бе подвластна на убежденията от страна на анализаторите, че на срещата през настоящата седмица предстои намаляване на основния лихвен процент от страна на ФЕД с минимум 25 базисни пункта.

За първи път от четири години насам Федералният резерв е готов да намали лихвите поради нарастващия риск от рецесия, в основата на която са слабият пазар на домове и кредитната криза, която се разрази не само в САЩ, но и на глобално равнище, принуждавайки най-големите централни банки да наливат огромни финансови средства в паричната система през последните месеци.

Убедеността на пазара за предстояща редукция на лихвите се появи по-миналата седмица при изнасянето на резултатите от страна на Министерството на труда на САЩ за новосъздадените работни места, които са намалели с 4 хил. при очаквания за създаване на 125 хил. нови работни места.

На корпоративно ниво Countrywide Financial Corp., най-голямата компания в САЩ на ипотечния пазар, прекъсна едномесечния си спад, след като успя да договори кредитна линия в размер на 12 млрд. долара, с която да финансира бизнеса си.

В същото време McDonald's Corp. скочи до нови рекорди, след като продажбите на компанията за август надскочиха очакванията на анализаторите. Акциите на компанията скочиха с 13%, след като тя реши да увеличи раздавания дивидент на инвеститорите с 50% до общо 17 млрд. долара.

През изминалата седмица се забеляза и сериозно възстановяване при някои от инвестиционните банки. Lehman Brothers Holdings Inc., най-големият издател на ипотечни облигации, скочи с 12%, което се оказа най-големият седмичен скок от 2002 година насам. В същото време втората по големина компания в този сегмент - Bear Stearns Cos., нарасна с 11% за седмица, като регистрира най-големия си ръст от 2001 година насам.

Като цяло трите основни индекса през изминалата седмица регистрираха сериозен ръст. Standard & Poor's 500 скочи с 2,1% до 1 484 пункта, възстановявайки се от две последователни седмици на спад. Междувременно Dow Jones нарасна с 2,5% до 13 442 пункта, което е най-голямото седмично нарастване от април насам. Nasdaq също се представи добре, но при него ръстът бе по умерен - 1,4% до 2 602 пункта.

През настоящата седмица по-важните икономически новини няма да окажат съществено влияние на решението на ФЕД относно лихвените нива, тъй като те ще бъдат оповестени в сряда - ден след срещата. Но според анализаторите данните за индекса на потребителските цени и данните за начално жилищно строителство ще подкрепят силно решението на централната банка.

Техническа картина

Dow Jones

Dow регистрира седмица със сериозен ръст, но все още остава под ключовата си съпротива 13 450, която индексът не може да преодолее от началото на август насам. Пробив на това ниво и задържане над него през настоящата седмица би довела до разчупване на консолидационното движение от последните няколко седмици и възраждане на положителния тренд, което вероятно ще доведе до опит за атака на рекордните нива, регистрирани в средата на юли. В посока надолу по съществена съпротива ще оказват нивата 13 250, 13 030 и 12 780.

Подкрепа

13 250

13 030

12 780

Съпротива

13 450

13 680

14 000


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още