IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан: Фед ще трябва да увеличи лихвите до 10 на сто до 2030 г.

Бившият председател на централната банка на САЩ отправя значителни критики към икономическата политика на Джордж Буш

11:49 | 15.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
В книгата си освен прогнози за икономиката, Грийнспан споделя и впечатления от президентите, с които е работил. Снимка: БГНЕС
В книгата си освен прогнози за икономиката, Грийнспан споделя и впечатления от президентите, с които е работил. Снимка: БГНЕС
Настоящото развитие на американската икономика и темповете на инфлация ще принудят Федералния резерв да увеличи лихвите в страната до поне 10 на сто до 2030 година. Това прогнозира 81-годишният бивш ръководител на институцията Алън Грийнспан в новата си книга „Бурни години: Приключения в един нов свят“ („The Age of Turbulence: Adventures in a New World“), която трябва да излезе на 17 септември, съобщава Bloomberg.

Книгата, която е с обем 531 страници, включва периода от детството на автора до настоящия момент, като основно място е отделено на 18-те години, прекарани във Федералния резерв.

В книгата си Грийнспан отправя значителни критики към сегашния президент на САЩ Джордж Буш за това, че икономическата му политика е водена от политически съображения вместо от адекватни и необходими мерки, без да се замисля за бъдещите последствия. Според бившия ръководител на Фед още щом Буш е поел властта е станало ясно, че Министерството на финансите и икономистите от Белия дом ще играят второстепенна роля при вземането на решения относно данъчната и финансовата политика.

От всички президенти, при които е работил, Грийнспан отправя най-сериозните критики именно към Буш-младши. По думите му Буш е поел например ангажимент пред избирателите за по-ниски данъци в момент, когато това не е било редно. Действията на президента били по посока на изпълнение на ангажимента и така Грийнспан, въпреки несъгласието си, е бил длъжен да защити това решение пред Конгреса. В книгата това изказване е определено като политически ход, продиктуван от ситуацията.

Въпреки че е имал разногласия с президента относно икономическата политика, Грийнспан признава, че Буш е дал обещание да не се намесва в политиката на Фед и впоследствие е спазил думата си.

Настоящото положение на Фед обаче поставя независимостта на институцията под съмнение, което според автора е сигнал за понижено доверие към нея в бъдеще и завръщане на "популистка, анти-Фед риторика" от страна на политиците.

Относно бъдещото развитие на американската икономика в книгата се казва, че забавянето на производството и повишаващите се възнаграждения в чужбина вероятно ще доведат до ръст на потребителските цени през следващите 25 години. Прогнозите на Грийнспан са направени на база неговия личен опит през годините и събитията, на които е станал свидетел, докато е бил председател на Фед.

Потребителските цени, които по времето на неговото управление са били с годишен ръст от 3,1 на сто, вероятно ще се покачат с 4,5 на сто през следващата година, а доходността по десетгодишните държавни облигации ще достигне 8 на сто през 2030 година.

Грийнспан предвижда забавяне на икономическия растеж до 2,5 на сто до 2030 година, а относно инфлацията смята, че запазването й под 2 на сто може да стане само при осъществяване на драстичен ръст, който да доведе и до удвояване на настоящите лихвени проценти.

Грийнспан отделя място в книгата си на всички президенти, с които е работил през годините. Първият от тях - Ричард Никсън, както и Бил Клинтън са определени като едни от най-интелигентните, докато Хенри Форд - като най-симпатичен и земен. Роналд Рейгън пък е бил най-големият застъпник на свободната търговия, макар знанията му по икономика да не са били много задълбочени. За бащата на сегашния президент - Джордж Буш-старши, Грийнспан казва, че е бил много сърдечен, макар отношенията между двамата да са били обтегнати заради противоречия относно монетарната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 28.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още