IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хедж фондовете губят 1,3 на сто от активите си през август

Инвеститорите търпят първите загуби за годината, като размерите им все още не могат да бъдат оценени с точност

11:15 | 13.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Хедж фондовете губят 1,3 на сто от активите си през август
Нестабилните пазари през последния месец са довели до загуба на 1,3 на сто от общите активи на хедж фондовете по света, които са на стойност 2,4 трилиона долара, съобщават от Hedge Fund Research Inc. Загубата е първа за годината.

Инвеститорите, вложили средствата си в подобни институции, в момента стават свидетели на най-слабите резултати за последните седем години, като пред тях стои заплахата за още по-лоши данни за предстоящите месеци.

За момента не може да бъде дадена точна оценка на резултатите на хедж фондовете, защото при настоящата ситуация е трудно да се предвиди дали ще има нови спадове на книжата им, които да доведат до ревизиране на загубите, съобщава Forbes.

Хедж фондовете, които представляват типични частни инвестиционни схеми, привличащи заможни инвеститори и институции, са притиснати от пазарната ситуация, възникнала в резултат на ипотечната криза в САЩ. Растящите загуби от рисковите ипотеки вече принудиха два от фондовете, управлявани от Bear Sterns да обявят банкрут.

Редица други фондове съобщиха за финансови затруднения, защото не могат да оценят адекватно активите си или защото инвеститорите настояват да изтеглят вложенията си, уплашени от случващото се на пазара.

През изминалата седмица фондът на най-голямата американска банка Citigroup Old Lane Partners LP изпрати съобщение до инвеститорите, че през август е претърпял загуби от 5,9 на сто, или 4,4 млрд. долара. Този фонд бе закупен от банката през юли за 800 млн. долара поради факта, че по този начин в Citigroup ще влязат бившите изпълнителни директори на Morgan Stanley.

Друго дружество, Pirate Capital, също съобщи на акционерите, че активите на два от най-активните му фонда са загубили почти 90 на сто от стойността си за последната година. Подобни изявления се очакват и от други институции, особено от онези, инвестирали във високоликвидни и високорискови книжа.

Финансови институции като Goldman Sachs Group, BNP Paribas, и UBS AG също не са подминати от затрудненията. Всички те съобщават за значителни загуби през последните месеци.

Същевременно докато всички чакат поредните лоши новини, може да се окаже, че през август е достигнато дъното на проблема. Очакванията, че Фед ще намали лихвения процент влива известна доза оптимизъм, че пазарите скоро могат да обърнат курса и отново да станат привлекателни за инвеститорите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още