IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украинският президент отмени приватизация на химически завод за $500 млн.

Юшченко не е съгласен с приватизационната схема, която според него ще доведе до придобиване на монопол

09:53 | 13.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Украинският президент отмени приватизация на химически завод за $500 млн.

Президентът на Украйна Виктор Юшченко е отменил решението на правителството на страната за приватизация на химическия завод в пристанището на Одеса, съобщи Ройтерс.

Осем компании от Украйна, Русия и Канада са проявили интерес към завода, според агенцията за приватизация на страната, която очакваше компанията да достигне цена много над стартовата от 500 млн. долара.

Юшченко, който отдавна е в противоречие с правителството на своя съперник – премиера Виктор Янукович, и преди е критикувал приватизационната схема на завода.

Според него включването в пакета на терминала за износ на химикали ще позволи на купувача да придобие монополна позиция, която може да бъде използвана да повишаване на цените за износ за другите производители на химикали.

Търгът беше определен за 30 октомври.

Миналия месец стана ясно, че документи във връзка с процедурата по приватизация са закупили руските компании Еврохим и Акрон, както и украинските Азот, Днепразот и Черниговское химволокно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още