IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руска компания ще управлява инвестиции за игрите в Сочи за 12 млрд. долара

Правителството ще отпусне на новата компания 186 млрд. рубли (7,3 млрд. долара), а корпоративните спонсори - около 5 млрд. долара

12:27 | 12.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Руска компания ще управлява инвестиции за игрите в Сочи за 12 млрд. долара
Руската компания, натоварена с подготовката на зимните Олимпийски игри в Сочи през 2014 г., ще управлява публични и частни инвестиции на стойност над 12 млрд. долара, като сред инвеститорите са милиардерите Олег Дерипаска и Владимир Потанин, съобщи Bloomberg.

Правителството ще отпусне на новата компания 186 млрд. рубли (7,3 млрд. долара), а корпоративните спонсори - около 5 млрд. долара, е заявил зам.-министърът на икономиката Станислав Кузнецов.

Компанията ще следи дали проектите на частните инвеститори, водени от холдинга „Базов елемент“ на Дерипаска и „Интеррос“ на Потанин, се завършват навреме. Друг голям спонсор е държавният газов монополист Газпром.

Компанията, която е държавна собственост, ще бъде натоварена с олимпийските съоръжения и инфраструктурата. Тя ще бъде създадена в средата на ноември и ще започне изцяло да функционира на 1 януари.

Ръководител на компанията ще бъде Семьон Вайнщок, съобщи вчера президентът на страната Владимир Путин. В момента Вайнщок е изпълнителен директор на Транснефт, но договорът му изтича утре.

През ноември ще бъдат предложени закони, които да позволяват по-бързото разрешаване на спорове за земя, издаването на разрешителни за работа на чужденци и други въпроси, свързани с домакинството на игрите.

След оповестяването на Сочи за домакин цените на недвижимите имоти, стоките и услугите са скочили с около 30%, стана ясно в средата на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още