IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК включи в „черния списък” авиокомпании на Украйна и Иран

В „черния списък” влизат общо 150 авиокомпании, в т.ч. всички авиопревозвачи на Северна Корея, Сонго, Екваториална Гвинея, Индонезия и Киргизия.

17:13 | 11.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК включи в „черния списък” авиокомпании на Украйна и Иран
Европейската комисия включи в т.нар. „черен списък” украинската авиокомпания „Средиземноморски авиолинии” и иранската „Махан ер”, съобщава Прайм-Тасс.

Това означава, че въпросните авиокомпании не отговарят на изискванията на ЕС за безопасност на полетите и им се забранява да летят във въздушното пространство на ЕС. В „черния списък” влизат общо 150 авиокомпании, в т.ч. всички авиопревозвачи на Северна Корея, Конго, Екваториална Гвинея, Индонезия и Киргизия.

Решението за създаване на списък на ненадеждни авиокомпании, на които се забраняват полетите в ЕС, е прието през 2004 г., като подготовката на документа е била ускорена след серия от катастрофи през лятото на 2005 г., при които са загинали над 200 граждани на ЕС. Първата редакция на „черния списък” е подготвена през март 2006 г. и оттогава той се обновява средно веднъж на три месеца. 

При съставянето на списъка се ползват данни от наземните служби на европейските летища, които обслужват самолетите. Ако след предупреждение от страна на европейските технически служби съответният авиопревозвач не успее да отстрани съществуващите нарушения, то по отношение на него започва разследване, в зависимост от резултатите на което експертите на ЕК вземат решение дали да бъде включен в „черния списък”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още