IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street – 6 години след 11 септември 2001

Атентатите, предизвикали силен трус във финансовата общност на Ню Йорк, все пак не успяха да я прогонят от града

11:11 | 11.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Wall Street – 6 години след 11 септември 2001
Светът си припомня всяка година датата 11 септември 2001, а Wall Street все още живее с нея всеки ден. „Нямаме нужда да ни се припомня“, заявява Фред Прайс от инвестиционната банка Sandler O'Neill. Компанията е загубила при атентатите 39% от служителите си, включително основателя й, пише списание Forbes.

Все пак, шест години след атаките, опасенията за масово изтегляне на финансовата общност от Ню Йорк не се сбъднаха. Въпреки загубата на 20 хил. работни места в сектора за сметка на Ню Джърси и на 5 000 за Кънектикът след 11 септември, броят на наетите във финансовата сфера в Ню Йорк сега се върна до нивата си от преди атентата – 190 хил., според Асоциацията на сектора на фондовите борси и финансовите пазари.

Дори в компаниите, засегнати най-тежко, бизнесът се обновява. Една пета от загиналите бяха служители на брокера на облигации Cantor Fitzgerald. В дните след атентата оцелелите мениджъри на Cantor предприели бурна кампания за наемане на служители. Шест години по-късно Cantor си е възвърнала по-голямата част от статута си на лидер в търговията с облигации и е развила дейност в други области.

Keefe Bruyette & Woods – конкурент на Sandler O'Neill в нишата на инвестиционното банкиране за банки, е загубила 67 служители, включително един от изпълнителните директори и почти целия си отдел за проучвания. Финансовата институция обаче е оцеляла и дори просперирала. През ноември 2006 г. банката е осъществила IPO, като оттогава акциите й са поскъпнали с 19%, и продължава да представлява лидери в сферата на сделките по сливания и придобивания като Bank of America.

Morgan Stanley – някога най-големият наемател в кулите близнаци с над 74 хил. кв. м офисна площ, сега заема офис на Таймс Скуеър. Повечето от 3 500-те служители на компанията в Световния търговски център са се спасили, но това не означава, че нещата не са се променили, като например смяна на ръководството.

Много компании, претърпели тежки загуби, са преместили дейността си другаде. Marsh USA – все още водещ застрахователен брокер, е прехвърлил служителите си на различни места в Манхатън.

Фондовата борса New York Stock Exchange също беше разтърсена до основи. Въпреки че не беше засегната физически от атаките, подът на борсата не можеше да функционира за няколко дни заради повредените комуникации. Борсата „се обърна“ към електронната търговия, придобивайки Archipelago Holdings миналата година, а брокерите на пода на борсата преминаха към хибриден модел на търговия. NYSE дори стана публична и закупи европейската борса Euronext.

Атентатите наложиха и някои регулаторни промени. След като голям компютърен център, разположен до търговския център, беше „изваден от строя“, Bank of New York – една от най-големите банки за дневна търговия с правителствени ценни книжа, имаше проблеми с технологията. След това регулаторните органи поискаха банката, както и други клирингови банки като JPMorgan Chase, да основат трета компания, която да действа като подкрепление в случай на друга криза.

И докато много компании напуснаха района, някои се завърнаха и улиците приютяват все повече старомодни ресторанти и скъпи магазини като Hermеs и Tiffany. Картината се допълва от процъфтяващ жилищен район и ново частно училище, разположено точно до фондовата борса.

Според Фред Прайс обаче в тази тясно свързана общност са станали и по-фундаментални промени. "Хората се грижат по-различно сега", коментира той, имайки предвид подкрепата за благотворителни кампании в помощ на семействата на загиналите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още