IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на горивата скочиха заради атентат в Мексико

Неизвестни лица са взривили три тръбопровода в един от основните износители на петрол в света

08:51 | 11.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на горивата скочиха заради атентат в Мексико

Цената на петрола се повиши рязко, достигайки рекордна стойност в резултат на терористичен акт в Мексико тази нощ. Неизвестни лица са взривили тръбопровод в един от основните световни доставчици на суровината. Атентатът идва в момент, когато погледите на трейдърите са насочени към предстоящата днес среща на страните от ОПЕК във Виена и съвпада с шестата годишнина от нападението срещу кулите-близнаци.

Петролът с доставка през октомври в Ню Йорк поскъпна с 83 цента, или 1,1 на сто, до цена от 78,32 долара за барел. В Сингапур барел от суровината струваше 77,86 долара, като повишението спрямо понеделник е 1 на сто, или 79 цента. Цената на затваряне е най-високата от 31 юли насам.

Природният газ също поскъпна значително през нощта, регистрирайки най-големият си скок за последните седем месеца. Повишаването на цената е в резултат на атаките срещу три тръбопровода за петрол и газ в мексиканския енергиен възел в щата Веракруз. Нападението е трето за държавната петролна компания на Мексико от юли насам.

Суровината поскъпна със 7,1 на сто, или 39 цента, достигайки 5,892 долара за млн. британски термални единици в Ню Йорк. Това е най-високото процентно повишение на природния газ от 30 януари, когато бе отбелязан 12-процентов ръст. В Сингапур цената се повиши с 0,9 на сто до 5,95 долара.

Брентът също повиши цената си, като в Лондон ръстът беше от 47 цента, или 0,6 на сто, до 75,95 долара за барел. Петролът от този сорт се търгуваше в Сингапур по цена 75,76 долара.

Днес се очаква с интерес изявлението на страните от ОПЕК, като според анализатори, цитирани от Bloomberg, организацията няма да увеличи дневното производство на суровината, въпреки че повечето й търговски партньори настояват за това. Ако очакванията се оправдаят, то в следващите дни вероятно ще станем свидетели на ново поскъпване на горивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 26.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още