IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Путин: Русия може да ограничи чуждестранните инвестиции в икономиката

През първото полугодие на 2007 г. в икономиката на страната са постъпили 60,3 млрд. долара чуждестранни инвестиции

18:24 | 10.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Путин: Русия може да ограничи чуждестранните инвестиции в икономиката
Руските власти не изключват възможността за въвеждане на ограничения за чуждестранните инвестиции в икономиката на страната, е заявил днес президентът на Руската Федерация Владимир Путин по време на посещението си в Обединените арабски емирства, съобщават руски медии.

Путин е отбелязал, че подобни мерки вече са предприети от САЩ, въпросът се обсъжда и в други страни. От март тази година в САЩ действат строги мерки относно чуждестранните инвеститори и всички техни сделки се проверяват от националното разузнаване.
 
По този начин американските власти се готвят да предотвратят преминаването под чуждестранен контрол на американски компании, дейността и продукцията на които за важни за националната сигурност на САЩ.
 
Какъв ще бъде съответният законопроект в Русия още не е решено. Участниците на пазара очакват, че ограниченията ще се отнасят за стратегически важни отрасли на икономиката.
 
Водещи икономисти отдавна отбелязват привлекателността на Русия за чуждестранните бизнесмени.
 
През първото полугодие на 2007 г. в икономиката на Русия са постъпили 60,3 млрд. долара чуждестранни инвестиции, което е 2,6 пъти повече от същия период на миналата година.
 
Най-много в Русия инвестират от Великобритания, Холандия, Кипър, Люксембург, Швейцария, Франция, Германия, Ирландия и САЩ, като общият обем на инвестициите от тези страни е 86,3% от всички чуждестранни инвестиции в Русия.
 
В момента в Русия чужденци не могат да получат контрол над разработката на стратегически находища на горива и полезни изкопаеми.
 
Засега се смята, че евентуалните ограничения няма да окажат непосредствено влияние на руския фондов пазар.
 
От руския офис на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в официален коментар посочват: „ЕБВР, както и други международни финансови организации, винаги са се стремили към отмяна на външнотърговските бариери, либерализация на икономиката и преход към пазарни отношения.”
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още