IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Започва разширението на Панамския канал за 5,25 млрд. долара

След реализацията на проекта съоръжението ще удвои капацитета си от сегашните 330 млн. тона годишно

12:59 | 03.09.07 г.
Започва разширението на Панамския канал за 5,25 млрд. долара

Днес стартира един от най-големите публично финансирани проекти в света – разширяването на Панамския канал на стойност 5,25 млрд. долара, пише Financial Times.

Чрез серия от шлюзове с дължина 427 м и ширина 55 м разширеното съоръжение ще има капацитет да поеме почти всеки тип плавателни средства, като едно от малкото изключения е Emma Maersk – най-големият кораб за превоз на контейнери в света.

След реализацията на проекта каналът ще удвои капацитета си от сегашните 330 млн. тона годишно. Според много икономисти той ще се превърне в ключов фактор за световната търговия, особено предвид възхода на Китай като производствен център. Проектът трябва да бъде завършен през 2014 г.

Каналът е открит през 1914 г. и е с дължина 84 км.

Според един от предишните варианти за финансиране на проекта, предложен миналата година, средствата е трябвало да бъдат осигурени от постепенно увеличаване на таксите за преминаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 23.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още