IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индийската икономика с неочакван ръст

Най-голямата икономика в Южна Азия е нараснала с 9,3 на сто на годишна база за трите месеца до 30 юни при очаквания за 8,9%

13:45 | 31.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Индийската икономика с неочакван ръст
Икономиката на Индия е регистрирала неочакван ръст за второто тримесечие, подклаждайки опасенията за инфлацията, което може да принуди централната банка да увеличи допълнително лихвите, съобщи Bloomberg.

Най-голямата икономика в Южна Азия е нараснала с 9,3 на сто на годишна база за трите месеца до 30 юни, при ръст от 9,1 на сто през предходното тримесечие. Прогнозите бяха ръстът да се забави до 8,9% за второто тримесечие.

Индийците от средната класа, които през последните две десетилетия са се увеличили тройно до 300 млн. души, печелят повече и съответно харчат средства за нови коли, жилища и различни електрически уреди. От централната банка, която увеличи цените на заемите 9 пъти през последните три години, заявиха вчера, че е необходима „постоянна бдителност“, за да се попречи на инфлацията да спре ръста.

Потребителите в Индия са „издръжливи“ на увеличения на лихвите заради големия ръст на доходите“, коментира Сумитра Шривастава, икономист в Action Economics в Сингапур.

Страната, която е по-малко зависима от износа от съседните си страни, ще се справи по-добре при евентуално забавяне на щатската икономика в резултат на кредитната криза, прогнозират икономисти.

Ръстът на Индия се дължи на домашното потребление и на инвестициите“, коментира финансовият министър Паланяпан Чидамбарам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още