IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продадоха държавния дял във втората по големина банка в Унгария

Държавата е продала 50 на сто плюс една акция в базираната в Будапеща FHB на цена 2025,00 форинта за ценна книга

16:19 | 30.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Продадоха държавния дял във втората по големина банка в Унгария
Правителството на Унгария е продало мажоритарния си дял във втората по големина ипотечна кредитна институция в страната Foldhitel es Jelzalogbank Nyrt (FHB) с цел да намали бюджетния дефицит, съобщи Bloomberg.

Държавата е продала 50 на сто плюс една акция в базираната в Будапеща FHB на цена 2025,00 форинта за ценна книга, като по този начин е получила 66,8 млрд. форинта (356 млн. долара). Купувачите са били институционални инвеститори поради отказа на правителството да намери банка за купувач, съобщават от FHB.

Държавата запазва дял от 4,1 на сто в банката. Първата оферта за продажба на институцията бе отправена още през 2003 г., когато 41,5 на сто от банката премина в ръцете на инвеститорите, срещу което държавата получи 12,1 млрд. форинта.

Министър-председателят на страната Ференц Дюрчани цели с продажбата да покрие част от бюджетния дефицит на страната, който е най-голям от всички страни в ЕС. Правителството прави опити за продажба и на други държавни активи, като например на товарното подразделение на държавната жп компания Magyar Allamvasutak Zrt.

Акциите на FHB днес сутринта изгубиха 4,4 на сто от стойността си до цена 2050,00 форинта за ценна книга, като това е най-големият спад от 27 юни насам. От началото на годината до днес книжата на банката са отбелязали ръст от 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още