IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ: Доверието във финансовите пазари се завръща

Изходът от кризата наближава, смята Гертруд Гугерел, член на борда на директорите на институцията

11:26 | 30.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ: Доверието във финансовите пазари се завръща
Кризата на финансовите пазари няма да се разраства допълнително, а ще започне да се успокоява, заявява Гертруд Тумпел-Гугерел, член на борда на директорите на ЕЦБ, пред немското издание Wirtschaftsblatt. Тя твърди, че е сигурна относно възвръщането на доверието във финансовата система и че кризата няма да се прехвърли и в други сектори на икономиката.

Според австрийката в момента е важно хедж фондовете и банките да работят заедно по отношение на паричното предлагане и погасяването на кредитите. Тя обаче отказва коментар относно лихвеното ниво в еврозоната.

Както е известно, кризата на финансовите пазари доведе до множество спекулации относно лихвените проценти в ЕС и САЩ. По думите на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише бордът на директорите ще обърне сериозно внимание на развитието на кризата, като тя ще бъде в центъра на вниманието на предстоящата на 6 септември среща.

Много от анализаторите очакват повишение на основната лихва в еврозоната още по време на въпросната среща. Против това обаче се обявяват някои от членовете на валутния съюз, като Франция например, чийто финансов министър настоява за по-ниски лихви.

Какво ще бъде решението на ЕЦБ все още не се знае, но с оглед изгледите за икономически растеж в еврозоната е вероятно да бъдат предприети мерки за неутрализиране на инфлацията. Сигнал за повишение на лихвите дадоха водещите европейски банки, които в последните дни предприеха увеличение на лихвените проценти по дългосрочните кредити.

Повишението обаче може да се разглежда и от друга страна – като отражение на текущите условия и затягане на условията по отпускането на кредити с цел избягване на случващото се в САЩ и да не е свързано с очакванията за по-висок лихвен процент на ЕЦБ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 20.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още