IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Heineken със спад в печалбата за шестмесечието заради наложена глоба

За периода е регистрирана нетна печалба от 302 млн. евро спрямо 433 млн. евро година по-рано

12:26 | 29.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Heineken със спад в печалбата за шестмесечието заради наложена глоба
Холандският производител на бира Heineken регистрира спад на печалбата за шестмесечието въпреки нарасналите с 6,1 на сто приходи от продажби, които достигат 6,1 млрд. евро. За периода е регистрирана нетна печалба от 302 млн. евро, като година по-рано стойността е била 433 млн. евро. Печалбата на една акция за първото полугодие е 62 евроцента, а година по-рано е била с 26 евроцента повече, или 88 цента на акция.

Спадът на печалбата се дължи основно на глобата, която ЕС наложи на компанията заради обвинението, че за периода 1996 – 1999 година от Heineken са използвали нерегламентирано фиксиране на цените на бирата, коментират от Bloomberg. Обявената през април санкция за компанията е в размер на 219 млн. евро.

Върху резултатите на Heineken влияние са оказали и други фактори, като например лошото време през лятото и спада на продажбите в САЩ, предизвикано от повишената цена на бирата.

До края на годината от холандското дружество предричат печалбата да се повиши с 20-25 на сто спрямо миналата година. Положителните изгледи се дължат на факта, че ако бъде изключена глобата от ЕС, печалбата е щяла да отбележи ръст от 35 на сто до 548 милиона евро за полугодието. За годината се планира съкращаване на разходите със 150 млн. евро, които да компенсират по-високите цени на алуминия, горивата и ечемика.

От компанията заявяват, че до момента пазарният дял в Русия се запазва, което е важно за бъдещите приходи на Heineken, тъй като компанията реализира над 40 на сто от продукцията си на пазарите на Централна и Източна Европа. Концернът притежава полската марка Zywiec, руската Ochota и други. През юли бе закупена и чешка компания, с което изгледите за печалби са се подобрили, става ясно от отчета на компанията.

Публикуването на финансовите резултати на Heineken доведе до спад в цената на книжата на компанията, като до момента те се понижават с 2,2 на сто (0,65 евро) на борсата в Амстердам.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 27.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още