IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай продаде облигации на централната банка за 79 млрд. долара

Целта е осигуряване на средства за създаване на институция, която да инвестира резервите на страната

09:56 | 29.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Китай продаде облигации на централната банка за 79 млрд. долара

Китайското правителство е продало на централната банка в страната облигации на стойност 600 млрд. юана (79 млрд. долара) с цел осигуряването на средства за създаването на държавна агенция, която да инвестира средства от резервите на страната. Операцията е най-голямата продажба на дългови инструменти в Китай до този момент.

Облигациите са издадени от Министерство на финансите, като първата част от тях, която е на стойност 1,55 трилиона юана са със срок 10 години и купон 4,3 процента, съобщава уеб сайта на институцията. Засега се предвижда централната банка да задържи инструментите за определен срок, след което да предприеме действия по продажбата им на открития пазар.

Целта на правителството в Пекин е със създаването на инвестиционната агенция да бъде осигурен начин за получаване на допълнителна печалба от резервите на страната, които са в размер на 1,33 трилиона долара. С операцията може да се подейства и на инфлацията в страната, тъй като чрез нея ще бъдат изтеглени средства от икономиката.

Към момента китайските инвеститори разполагат с 18 на сто от притежаваните от чужденци съкровищни бонове на САЩ. Стойността на тези бонове се оценява на 405 милиарда щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още