IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ASX и NYSE Euronext с интерес към дял от лондонската фондова борса

Потенциален купувач на дела на Nasdaq в LSE е и сингапурската държавна Temasek Holdings

16:55 | 28.08.07 г.
ASX и NYSE Euronext с интерес към дял от лондонската фондова борса
NYSE Euronext и австралийската ASX Ltd може би проявяват интерес към закупуването на част от 31-процентния дял на Nasdaq Stock Market Inc в лондонската фондова борса (LSE), съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от запознат източник.

Сингапурската държавна Temasek Holdings може би също се интересува от закупуването на част от дела, докато други страни, включително частни инвестиционни компании, вече са заявили открито своя интерес, е казал още източникът.

Фондовите борси по цял свят търсят сливания, за да предложат по-широка гама продукти и да понижат технологичните си разходи.

NYSE Group, която управлява Нюйоркската фондова борса, купи европейския борсов оператор Euronext през април и се преобразуваха в NYSE Euronext.

Лондонската борса, която вече отклони няколко оферти за придобиване, е в процес на придобиване на италианската Borsa Italiana.

Миналата седмица Nasdaq, най-голямата електронна фондова борса в САЩ, съобщи, че обмисля продажбата на своя дял в LSE на стойност около 1,6 млрд. долара, за да може да се фокусира върху придобиването на шведския борсов оператор OMX. Конкурент на Nasdaq в наддаването за 4 млрд. долара за OMX е Borse Dubai.

От Nasdaq заявиха още, че вече са в контакт със заинтересованите страни и че няма да продадат дела си на един купувач. Борсата може да продаде 29,9 на сто от дела си в LSE на една страна, а останалите акции да предложи на пазара, е казал източникът на Ройтерс.

ASX има пазарна капитализация от 8,13 млрд. австралийски долара (6,7 млрд. щатски) и купи миналата година по-малкия си конкурент SFE Corp Ltd, за да се разшири в бизнеса с деривативи. Някои анализатори свързаха хода с опит да се осуетят всякакви опити за поглъщане.

От австралийския оператор са определили хипотезата, че искат да купят дела на Nasdaq в лондонската борса, като неоснователна. „Ако нещата се променят, ASX ще осведоми пазара“, е заявил днес говорителят Матю Гибс.

От NYSE Euronext са казали, че не коментират слухове или хипотези.

Държавни инвестиционни групи като Temasek и агенцията Government of Singapore Investment Corp управляват активи за около 2 трлн. долара и тази стойност се очаква да нарасне до 12 трлн. долара до 2015 г.

Според британския вестник The Sunday Times сделка между Nasdaq и Temasek би могла да доведе до пълно изкупуване на LSE от страна на сингапурската инвестиционна група.

От Temasek не са били открити за коментар, а от Nasdaq са отказали такъв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още