IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът се завръща на щатския пазар с умерени темпове

16:59 | 27.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизмът се завръща на щатския пазар с умерени темпове
Пазарът продължи да се възстановява през изминалата седмица и позитивният тон на инвеститорите беше ясно подчертан, а „чувството” за стабилност започна да се връща, тъй като независимо от негативните новини котировките успяват да се задържат и липсва значителен натиск за продажби. Такова поведение на цените и на пазара в цялост предполага, че към момента рисковите фактори са отразени в цените на активите и е постигната поне временна стабилизация.

Зад повишението в котировките имаше обаче и ясни фундаментални катализатори. Отсъстващите от известно време новини за сливания и придобивания на компании отново излязоха на дневен ред, като дисконтовите брокери TD Ameritrade и E*Trade Financial анонсираха планове за сливане. От друга страна NYMEX Holdings обяви, че в момента води преговори с аналогична цел, което до известна степен върна доверието на инвеститорите, че липсата на ликвидност и кризисната ситуация не се е отразила съществено на сегмента, който оказа такава подкрепа на пазара през първата половина на годината.

В същата посока дойде и новината, че Rio Tinto е успяла да набере рекордните 40 млрд. долара за реализиране на програмата си по придобиването на Alcan, което се възприемаше като проблем (набирането на капитал) след няколкото неуспеха на големи компании през последните месеци.

В края на периода още добри новини задържаха интереса към пазара - Bank of America обяви, чe е инвестирала сумата от 2 млрд. долара в коментираната напоследък компания Countrywide Financial, която се намира в центъра на ипотечната криза. Такъв ход от страна на една от най-големите банки в САЩ не може да не бъде позитивен фактор, тъй като предполага, че от банката виждат значителна атрактивна вътрешна стойност в бизнеса на компанията и сектора като цяло. Естествено това се отрази силно позитивно върху акциите на кредитора, които поскъпнаха по време на търговията преди редовната сесия, а впоследствие и по време на самата сесия с повече от 20%.

От друга страна и доста по-противоречива като характер и влияние беше обявената от Федералния резерв нова репо сделка с цел повишаване на ликвидността във финансовата система. Това на пръв поглед е позитивен факт, тъй като ФЕД продължава да показва решителност да запази нормалното функциониране на системата, но от друга предполага, че според централните бакери кризата далеч не е отминала. Това постави под натиск акциите от финансовия сектор и като цяло ограничи започналото по-рано поскъпване на индеските.

За цялостното подобрение в сентимента говори и фактът, че доходността по държавните облигации на САЩ, както с 2-годишен матуритет, така и при десетгодишните, започна да се повишава в резултат на разпродажби, след като бяха достигнати минимуми, невиждани от около година. Този процес на практика е реверсия на значителното търсене на нискорискови активи, каквито са облигациите в периоди на несигурност и редукция на риска.

Технически анализ

Dow Jones

Dow рязко поскъпна през изминалата седмица и в момента се приближава за тест на ключовата непосредствена съпротива при 13 400-13 440 областта, където се съсредоточават важно 61,8% Фибо ниво, както и трендът от 14 015. Пробив над нея ще бъде сигнал за промяна в сентименат от неутрален към позитивен и ще даде възможност за поскъпване към 13 685 на първо време, а впоследствие и към 14 015. В непосредствен план подкрепа има при 13 000 и при 12 815.

Подкрепа

13 000

12 815

12 510

Съпротива

13 440

13 685

14 015


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още