IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Президентът на Зимбабве дава чуждите компании на местни жители

Законопроектът е внесен в парламента и се отнася както за съществуващите фирми, така и за новите чуждестранни проекти в страната

17:50 | 24.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Президентът на Зимбабве дава чуждите компании на местни жители
Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе възнамерява да предаде контролните пакети акции на чуждестранните компании, работещи в страната, на „местни жители”, пише британският вестник The Telegraph.

Съответният законопроект, внесен в парламента, се разпростира както върху съществуващите фирми, така и върху новите чуждестранни проекти в страната. Очаква се, че основната част от активите ще получат представители на управляващата партия в Зимбабве, Национален африкански съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт.

Мугабе е обвинил някои от чуждестранните компании за повишаване на цените в страната, заявявайки, че това е част от плана да го отстранят от поста му. В саботаж на икономиката на Зимбабве той обвинява Великобритания и САЩ. На местните бизнесмени още през юни той е наредил да „замразят” цените.

Очаква се в подялбата на собствеността на чуждестранните компании да не участват белите жители на страната, които според въпросния закон не са „местни жители”.

В средата на август Робърт Мугабе е призовал „истинските приятели” на своята страна да инвестират в нейните минерални богатства, заявявайки, че безопасността на инвестициите им ще се гарантира от силите на отбраната.

Понастоящем икономиката на Зимбабве се намира в криза. Ръстът на брутния вътрешен продукт е отрицателен, а инфлацията през юли, по данни на Ройтерс, е била 7 635%. Миналия месец представител на Международния валутен фонд прогнозира, че инфлацията в страната на годишна база може да надхвърли 100 хил. процента до края на годината.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още