IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦРУ пуска социална мрежа за шпиони

Целта е чрез споделяне на информация да се предотвратят терористични атаки

09:57 | 23.08.07 г.
ЦРУ пуска социална мрежа за шпиони

Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) ще създаде комуникационна платформа за служителите си, базирана на модела на сайтовете за социални мрежи като Facebook и MySpace, съобщи BBC, цитирайки статия във Financial Times.

Проектът, известен като A-Space, цели да подобри начина на комуникация между агентите. A-Space ще стартира през декември и ще включва уеб базирана поща и софтуер, който ще препоръчва на потребителя теми от потенциален интерес.

Според представители на ЦРУ онлайн работата в мрежа ще помогне на разузнавачите да анализират по-добре заедно информацията.

Все пак, за да се избегнат страхове, че някои служители под прикритие ще бъдат разкрити, участието ще е доброволно.

Някои агенти смятат, че споделянето на информация може да създаде известни рискове и това е разбираемо. Терористичните атаки от 11 септември обаче показаха, че именно липсата на обмен на данни може да се окаже фатална“, коментира Майк Вартхеймер, служител в Дирекцията за национално разузнаване (DNI).

Склонни сме да експериментираме както никога преди“, добавя той.

По думите му когато са потърсили сътрудничество в чужбина, чуждестранните разузнавателни агенции са били против споделянето на информация чрез „библиотека за разузнавачи“.

Националното разузнаване на Щатите вече има онлайн енциклопедия – Intellipedia, която е от типа wiki (т.е. в която всеки може да добавя и редактира информация).

А по-рано тази година ЦРУ е използвало Facebook, за да рекламира възможностите за работа в организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още