IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия не се опасява от строителството на конкурентния газопровод "Набуко"

Всяко политизиране на въпроса затруднява реализирането на оптималната схема на енергоснабдяване в региона и има конкретна цена в милиони или милиарди долари

12:55 | 22.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Русия не се опасява от строителството на конкурентния газопровод "Набуко"
Москва не се опасява, че проектът „Набуко”, предвиждащ строителство на газопровод от Турция до Австрия, ще заплашва нейните газови доставки за чужбина, е заявил първият зам.-министър на външните работи на Руската федерация Андрей Денисов, цитиран от РИА Новости.

По думите му никой още не може да отговори на въпроса откъде ще бъде природният газ, който ще минава по тръбите, тъй като се предвижда по газопровода годишно да се доставят в Европа 31 млрд. куб. м газ.

Според дипломата лобистите на Набуко не скриват, че главната цел на проекта е да се изгради газопровод, заобикалящ Русия. „Ако въпросът се реши – добре. Русия като доставчик на газ на външни пазари няма никакъв проблем накъде да изпрати този газ. Търсенето на синьо гориво за години напред е осигурено от нашите традиционни потребители”, коментира той.

Всяко политизиране на въпроса затруднява реализирането на оптималната схема на енергоснабдяване в региона и има конкретна цена в милиони или милиарди долари, смята още Денисов. „Например, има опити да се построи нефтопровод през Каспийско море. От една страна има естествени трудности – неравен релеф на дъното, сеизмично активна зона и др., а от друга - защо да се строи там, след като има по-евтини маршрути на доставки на нефт?”

В средата на миналата година беше подписано споразумение по проекта Набуко между министрите на страните, през които се предвижда да минава газопроводът – Турция, България, Румъния, Унгария, Австрия. ЕК приветства споразумението. Идеята е горивото да идва от Иран, Ирак, Египет, но още никой доставчик не е сигурен. По предварителни разчети строителството ще струва 5-6 млрд. евро.

Малко по-късно Русия обяви намерението си за строителството на газопровода „Южен поток”, като при това сключи споразумение с унгарска компания. Част от маршрутите на двата газопровода (които още не са окончателно уточнени) се припокриват. Предвижданията са „Южен поток” да минава през Черно море, заобикаляйки Турция, да стига до Унгария и да струва малко по-евтино от Набуко. Счита се, че без трудности Русия ще осигури суровина за газопровода от Казахстан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още