IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пекин направи неуспешен опит да изчисти въздуха си преди Олимпийските игри

Властите, които са под натиск да изчистят въздуха навреме за игрите, забраниха на 1,3 млн. от общо 3 млн. коли в града да се движат през последните четири дни

16:38 | 20.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Пекин направи неуспешен опит да изчисти въздуха си преди Олимпийските игри

Пекин не успя да изчисти смога си, дори след като принуди близо половината си коли да не се движат по време на пробен период за Олимпийските игри през август 2008 г., съобщи агенция Bloomberg.

Властите, които са под натиск да изчистят въздуха навреме за Игрите, забраниха на 1,3 млн. коли от общо 3 млн. коли в града да се движат през последните четири дни.

Въпреки че задръстванията и замърсяването са намалели, качеството на въздуха е много по-ниско от препоръчаното от Световната здравна организация.

Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рог заяви този месец, че може да отложи част от състезанията, изискващи издръжливост, ако замърсяването пречи на спортистите.

Индексът на замърсяването на въздуха в Пекин се е понижил под 100 пункта по време на теста от 17 до 20 август от 116 пункта в деня преди това, според местните власти. Стойност на индекса между 51 и 100 пункта се определя като „добро“ качество на въздуха в Китай.

Колите с номера, завършващи на нечетна цифра, можеха да се движат по пътищата на 17 и 19 август, а тези на четни - на 18 и 20 август. Подобна система беше използвана на Олимпийските игри в Атина през 2004 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още