IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nasdaq продава дела си в London Stock Exchange

Nasdaq обмисля продаването на дела, след като опитите на компанията за закупуване на лондонската борса бяха отхвърлени на два пъти

15:04 | 20.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Nasdaq продава дела си в London Stock Exchange
Nasdaq Stock Market Inc. може да продаде дела си от 31 на сто в London Stock Exchange Plc, тъй като щатската борса среща растяща конкуренция за придобиването на шведската OMX AB, съобщи Bloomberg.

Nasdaq обмисля продаването на дела, след като опитите на компанията за закупуване на лондонската борса бяха отхвърлени на два пъти. От Nasdaq ще използват около 1 млрд. долара от печалбата от продажбата, за да изплатят задълженията си и за обратно изкупуване на акции.

Базираната в Ню Йорк борса изоставя 18-месечния си план за закупуване на LSE три дни, след като дубайската Borse Dubai направи по-висока конкурентна оферта за OMX. Изпълнителният директор на Nasdaq Робърт Грейфелд, който се нуждае от около 355 млн. долара, за да надхвърли предложението на Дубай на стойност 3,96 млрд. долара, заяви миналата седмица, че компанията му може да си позволи да промени офертата си.

Според анализатори Nasdaq се опитва да събере пари за офертата си за OMX.

От OMX смятат офертата на Borse Dubai за враждебна, съобщи днес вестник Dagens Nyheter, цитирайки председателя на компанията Урбан Бекстрьом. По думите му той е научил за офертата от интернет, което означава, че дубайската борса не се интересува от мнението на борда на шведската компания.

Акциите на LSE поскъпнаха днес с 1,5 на сто до 1 289 пенса в Лондон, а тези на OMX - с 2,4 на сто до 237,5 крони в Стокхолм.

Nasdaq започна преговори през март 2006 г. с LSE за създаването на първата трансатлантическа фондова борса. От LSE отхвърлиха офертата, както и втория опит за придобиване през февруари тази година. Тогава лондонската борса започна преговори за придобиване с Borsa Italiana Spa и спечели на 8 август одобрението на акционерите за закупуване на стойност 1,63 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още