IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обръщайте внимание на клиентите, съветват големите шефове

Фирмите трябва да заложат и на технологиите, смятат шефове на 240 компании, чиито акции се търгуват на фондовата борса в Ню Йорк

11:43 | 20.08.07 г.
Обръщайте внимание на клиентите, съветват големите шефове

Да се покрият и да се надхвърлят очакванията на клиентите е фактор за поддържането на устойчив ръст в бъдеще, смятат главните изпълнителни директори на компании, чиито акции се търгуват на фондовата борса в Ню Йорк, сочи доклад на трансатлантическия борсов оператор NYSE Euronext, цитиран от Ройтерс.

Над половината от запитаните директори от 240 водещи компании в 24 страни и 20 индустрии са заявили, че ще отделят повече средства за управление на отношенията с клиентите в бюджета за 2008 г.

За бъдат задоволени желанията на клиентите, се изисква разбиране на техните нужди и това разбиране трябва да дойде отгоре“, смята Стивън Лорангер, изпълнителен директор на ITT Corp.

Според голяма част от шефовете напоследък става все по-трудно да задържат клиентите. Компаниите продават сходни продукти и често качеството на обслужване е единствената разлика между тях, смятат директорите.

Шефовете на компании, базирани извън САЩ, смятат, че е по-трудно да се привлекат и задържат клиенти, сочи докладът.

Икономическите условия в САЩ, сделките за сливане и придобиване, глобалните икономически условия и регулаторните обстоятелства ще бъдат най-големите външни фактори, определящи ръста, е мнението на директорите.

Около 84 на сто от щатските шефове са заявили, че икономиката е в „добро“ или „отлично“ състояние, но едва 50 на сто от тези извън САЩ споделят този оптимизъм.

Според 9 от всеки 10-ма запитани промените в щатската съдебна система, които целят да се намали рискът от съдебни спорове, ще направят щатската икономика по-конкурентна.

Шестима от всеки 10 респонденти са отговорили, че очакват бюджетът за технологии да нарасне през 2008 г., но според мнозина инвестициите на тяхната компания в сектора не отговарят напълно на очакванията.

Компаниите, които разчитат на технологиите, за да намалят повтарящите се разходи, „ще оцелеят, ще бъдат по-конкурентни и в крайна сметка, по-печеливши“, коментира изпълнителният директор на MetroPCS Communications Inc. Роджър Линкуист.

Щатският пазар, следван от Западна Европа и Китай, продължава да бъде стратегически най-важен за респондентите, чиито компании имат обща пазарна капитализация от 1,6 трлн. долара и отчитат приходи в приблизително същия размер за миналата година.

По-голямата част от директорите са заявили, че нововъзникващите пазари представляват възможност, въпреки че 2 на сто ги считат за заплаха.

Отмина времето на твърдия подход. Днес трябва да отнасяш правилно към хората, да изслушваш идеите им и да бъдеш съпричастен изпълнителен директор“, обяснява Джей Мариот младши от Marriott International Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 28.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още