IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Федералният резерв неочаквано понижи сконтовия процент до 5,75%

След новината индексите на европейските пазари се изстреляха нагоре

16:27 | 17.08.07 г.
Федералният резерв неочаквано понижи сконтовия процент до 5,75%

Федералният резерв неочаквано понижи сконтовия процент, при който централната банка финансира търговските банки, с 0,5 процентни пункта до 5,75 на сто. От Фед излязоха с изявление този следобед, че рисковете в кредитния пазар налагат тази интервенция.

Сконтовият процент представлява лихвата по краткосрочните кредити, отпуснати на други банка от страна на централната банка. Понижение на сконтовия процент се прави с цел увеличаване на ликвидността в банковата система. На теория, при понижен сконтов процент банките е по-вероятно да отпускат кредити, тъй като тяхното финансиране става на по-ниска цена.

Основния лихвен процент обаче остана непроменен след срещата на комитета за отворени пазарни операции към Фед (FOMC).

Това бе първото понижение на сконтовия процент преди предварително определена среща на централната банка от 2001 г. насам.

Финансовите пазари се влошиха, като несигурната ситуация и ограничения кредит имат потенциала да попречат на икономиката да върви напред“, се казва в изявлението на FOMC. „Рисковете се увеличиха значително“.

Интервенцията на Фед понижи цените на държавните ценни книжа (които се търгуваха значително по-високо преди това поради намалелия рисков апетит на пазарите), докато фондовите индекси се повишиха рязко.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, решението на Фед да понижи лихвения процент рефлектира техните притеснения, че ограниченият достъп до кредит във финансовата система ще има потенциала да влоши кризата в ипотечните облигации а това, от своя страна, да доведе до рецесия.

След новините от Вашингтон европейските пазари регистрираха внезапен ръст. Изненадващото повишаване на доверието във финансовата система изстреля индексите с най-много за последните 4 години. След като почти всички западноевропейски индекси се търгуваха на червено пред новините за понижението на сконтовия процент, сега само индексите в Португалия и Люксембург са все още на стойности, по-ниски от вчера.

До момента широкият индекс DJ STOXX 600 регистрира ръст от 2,8 на сто спрямо стойностите си вчера. Бенчмаркът за пазарите на 13-те страни използващи еврото - DJ EURO STOXX се повишава до момента с 2,62 на сто (10 пункта) до нива от 399 пункта.

Английският FTSE 100 отчита ръст от 3,49 на сто (или 204 пункта) до 6 063 пункта. Френският CAC 40 нараства с 3,08 на сто до 5 427 пункта. Немският DAX пък печели до момента 2,54 на сто и последно се котираше на 7 454 пункта.

Възможно е обаче и пазарите да интерпретират изненадващия ход на Фед не като „спасителен пояс“ за кредитните пазари, а като сигнал, че ситуацията във финансовия сектор е наистина сериозна и това да повиши паниката още повече на пазарите в началото на другата седмица.

До момента за това няма данни обаче и фючърсите на трите основни американски индекса – Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq се търгуват значително по-високо, индикирайки възможно повишение на американските акции днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още