IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дубайската борса се включва в наддаването за скандинавската OMX

OMX е поредният обект на закупуване в сектора, в който от 2005 г. са реализирани придобивания и джойнт венчъри за най-малко 64 млрд. долара

16:04 | 17.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Дубайската борса се включва в наддаването за скандинавската OMX

Borse Dubai – собственик на двете фондови борси в Дубай, е предложила 27,7 млрд. крони (3,96 млрд. долара) за шведската OMX AB, надхвърляйки офертата на Nasdaq Stock Market Inc., съобщи Bloomberg.

Арабската компания е предложила 230 крони в брой за всяка акция на OMX – най-големият скандинавски борсов оператор. Тази цена е с 14 на сто по-висока от офертата на стойност 202,3 крони в брой и акции на нюйоркската Nasdaq, се казва в изявление на Borse Dubai. Дубайската борса контролира 28,4 на сто от OMX.

Така се увеличава перспективата за битка за придобиването на OMX, тъй като Nasdaq търси начин да разшири дейността си от тази страна на Атлантическия океан, за да може да се конкурира с NYSE Group Inc., която закупи Euronext NV през април. През февруари Nasdaq не успя да придобие London Stock Exchange Group Plc.

OMX е поредният обект на закупуване в сектора, в който от 2005 г. са реализирани придобивания и джойнт венчъри за най-малко 64 млрд. долара, показват данни на Bloomberg. Най-голямата такава сделка е закупуването на Euronext от NYSE, с което е създадена първата трансатлантическа фондова борса.

От OMX са заявили, че бордът на компанията ще разгледа офертата на Borse Dubai, сравнявайки я с тази на Nasdaq.

Изпълнителният директор на Nasdaq Робърт Грейфелд прекрати едногодишната си битка за закупуването на London Stock Exchange – най-голямата борса в региона, и отправи интереса си към OMX, за да добави към дейността на Nasdaq търговията с акции и деривати в Европа. На 25 май от Nasdaq предложиха 94,3 крони в брой и 0,502 собствени акции за всяка акция на OMX.

От своя страна, изпълнителният директор на OMX Магнус Бекер заяви, че подкрепя сливането с Nasdaq, но евентуална сделка с Borse Dubai го притеснява, тъй като е загрижен за регулациите и прозрачността на пазар, собственост на един акционер. Правителството на Дубай създаде Borse Dubai през август заради дяловете му в Dubai Financial Market и Dubai International Financial Exchange.

На OMX са листнати компании като Ericsson AB. Шведското правителство притежава 6,6 на сто от борсата, което го прави втория по големина акционер след Investor AB – инвестиционната компания на шведската фамилия Валенберг.

Миналата година OMX, в лицето на нейния вицепрезидент Хенри Бергстрьом, се срещна с инвестиционните посредници-членове на БФБ-София, като на срещата бяха обсъдени вижданията за борсово сътрудничество между двете институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още