IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Путин с най-ниска заплата в Г-8, Буш – с най-висока

Общият годишен доход на Джордж и Лора Буш, според тяхната данъчна декларация за миналата година, е 642 905 долара

11:04 | 17.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Путин с най-ниска заплата в Г-8, Буш – с най-висока

Президентът на Русия Владимир Путин е с най-ниска месечна заплата от лидерите на страните от голямата „осморка“ (седемте най-развити индустриални страни в света и Русия), съобщават немски медии.

Според официалните данни за работните заплати на лидерите от Г-8 с неголяма преднина първо място в списъка заема президентът на САЩ Джордж Буш. Неговите месечни доходи са 33 хил. долара.

Общият годишен доход на Джордж и Лора Буш, според тяхната данъчна декларация за миналата година, е 642 905 долара. Допълнителните пари семейството е заработило благодарение на успешни инвестиции в ценни книжа. Семейството не жали пари за покупка на акции на известните американски компании Walt Disney, Microsoft и Intel, чиито капитализации растат, а съответно и благосъстоянието на президентската двойка. През миналата година Буш е дал за благотворителност две свои заплати.

В същото време вицепрезидентът Ричард Чейни заработва над два пъти повече от своя началник. Съвкупният доход на любителя на лова на тексаски пъдпъдъци и неговата съпруга Лин през миналата година е бил 1,6 млн. долара.

Второ място в рейтинга по работни заплати заема министър-председателят на Великобритания Гордън Браун с месечен доход от 23 334 евро.

В тила на британския премиер диша японският, със заплата от около 21 хил. евро.

На четвърто място в „класацията“ се е укрепил канцлерът на Германия Ангела Меркел, на която държавата плаща 20 427 евро на месец.

Италианският министър-председател Романо Проди заработва месечно 18 900 евро. От обкръжението на премиера обаче вече са заявили, че указаната сума се състои от две работни заплати на Проди – депутатската и министерската.

На шесто място в „рейтинга“ по заплати се е закрепил канадският премиер с месечна заплата от около 23 хил. долара.

В края на „списъка“ са френският президент Никола Саркози, получаващ 6 600 евро месечно и президентът на Русия с месечно заплащане от 4 860 евро.

Последните две суми доста са изненадали германците, тъй като в Германия средната месечна работна заплата е около 3 300 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още