IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на петрола се повишават

Прогнозите за движението на урагана Дийн предизвикват поскъпване на черното злато

09:33 | 17.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на петрола се повишават

Петролът възстанови около 0,5 долара от цената си след снощните новини за избухнал пожар в една от големите американски рафинерии и нарастващата сила на урагана Дийн, който според прогнози на Националния център за урагани на САЩ ще се засили до четвърта степен през следващите няколко дни.

Суровият петрол в САЩ в момента се търгува на цена от 71,30 долара за барел, добавяйки към стойността си повече от 2 долара в сравнение с вчерашното най-ниско ниво на търговия при 70,10 долара.

Спадът от последните дни беше резултат от прогнозите, че американското крайбрежие ще се размине с тропическите бури през тази седмица, както и от значителните разпродажби за ликвидиране на отворените позиции с цел избягване на загубите, предизвикани от страховете за забавяне в световния икономически растеж, съобщава Ройтерс. Според изказване на Goldman Sachs пред агенцията при продължаване на ликвидирането на контракти може да се стигне до цени от 67 долара за барел.

Прогнозите на анализатора обаче не се оправдават за момента, което се дължи на новините, че пожар е принудил Chevron да затвори една от фабриките си в Пасагула, щата Мисисипи, която произвежда 325 хиляди барела дневно.

В подкрепа на цените на черното злато подейства и развитието на търговията с акции на компаниите от индекса Dow Industrials, който през последните 45 минути на вчерашната сесия възстанови около 300 пункта от стойността си. Standart&Poor 500 също се издигна от 5-месечното си дъно, след като се засилиха слуховете, че Федералният резерв ще намали лихвите в страната с цел възвръщане на потребителското доверие. Собственикът на брокерската къща New Wave Energy Крис Менис каза в изявление за Bloomberg, че именно сега е неизбежно намаляването на лихвите от страна на ФЕД.

Към момента инвеститорите следят отблизо движението на урагана Дийн, защото увеличаването на неговата скорост и на предполагаемите щети неминуемо ще доведе до нови поскъпвания на суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още