IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продължава спадът на щатските пазари

16:49 | 16.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Продължава спадът на щатските пазари
В сряда Wall Street консолидираше в началото на сесията в търсене на позитивни новини, които да го накарат да се отърси от негативизма, завладял пазара през последните седмици, но в крайна сметка пое отново надолу.

В същото време Dow Jones проби психологическата си граница от 13000 пункта. Напрежение върху пазара внесоха и лошите новини около хедж фондовете и водещите компании на пазара на ипотеки. Цената на петрола също нарасна поради задаващия се ураган, който се насочва към петролните полета на щата Тексас.

Несигурност на пазара идваше и от това, че пазарните участници не са сигурни в това, че ФЕД ще намали основния лихвен процент на срещата си през септември. В сряда министерството на труда оповести, че потребителската инфлация е по-ниска от очакванията за юли – 0.1% спрямо очаквания за 0.2%. На годишна база потребителската инфлация излезе в консенсус – 2%.

Причината, поради която засега ФЕД вероятно не намаля основния лихвен процент, е високата цена на петрола, която оказва натиск и върху цените на останалите продукти. Според анализаторите едно евентуално намаляване на лихвеното ниво ще възроди оптимизма на пазара и бързо ще върне индексите до рекордните им нива. Анализаторите също не изключват като причина за настоящата корекция историческите факти, че краят на август и целият септември са най-слабите месеци на борсата в САЩ по принцип, както и физическата нужда от „здравословна” корекция след толкова продължителното покачване.

От друга страна в сряда се появи напрежение на пазара и от изтичащия период за обратно изкупуване на дялове от страна на хедж фондовете.

Пазарът на домове също остава в незавидно положение. Националната асоциация на строителите оповести, че индексът за пазара на домове е паднал до най-ниското си равнище от 1991 година.

На корпоративно ниво - Macy's Inc. оповести, че печалбата на компанията за второто тримесечие е спаднала със 77% и предупреди, че най-вероятно няма да може да покрие очакванията на анализаторите за финансовия резултат в края на годината. Акциите на Macy's паднаха със 73 цента до 31 долара за брой.

На секторно ниво най-добре се представи секторът на услугите, а на противоположна страна се търгуваше секторът на основните материали. Страдащият финансов сектор през последно време в сряда се търгуваше на неутрална територия почти през цялата сесия, но в крайна сметка пое надолу в консенсус с целия пазар.

Технически анализ

Dow Jones

В сряда Dow се смъкна под психологическото си ниво от 13 000 пункта, като дори съумя да пробие важното 50%-но фибо ниво на 12 970, което със сигурност потвърждава обрата в тренда. В посока нагоре съпротива ще оказват нивата 12 970, 13 250 и 13 395.

Подкрепа

12 726

12 440

12 050

Съпротива

12 970

13 250

13 500


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още