IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Консорциумът RBS/Fortis започна изкупуване на акции от ABN-Amro

Холандската банка е обект на желание от страна и на английската Barclays Bank

15:59 | 16.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Консорциумът RBS/Fortis започна изкупуване на акции от ABN-Amro

През изминалата седмица консорциумът, създаден между Royal Bank of Scotland (RBS), испанската банка Santander и финансовата група от Белгия и Холандия Fortis, е започнал да изкупува акции от холандската банка ABN-Amro на свободния пазар. Това става в момент, когато дяловете на ABN отбелязват спад, предизвикан от разразилата се световна банкова криза.

Текущите "мечи" настроения подпомагат консорциума, който е твърдо решен да придобие холандската банка.

От съобщение на говорителката на Fortis, направено във вторник, става ясно, че в резултат на операциите делът на холдинга в холандската институция се е увеличил от 3,25 на 4,1 на сто.

По време на вчерашната сесия акциите на Amro загубиха 1,6 на сто, а днес отстъпиха с още 1,54% до 33,83 евро за брой, като по този начин книжата са с 11 на сто по-евтини, отколкото са в предложението за придобиване на холдинга, пише немският Wirtschaftsblatt.

Очакванията са покупките от страна на RBS/Fortis да продължат и през следващите дни, защото заради хода на банковата криза може да се очаква, че акциите на холандската институция ще отстъпят още назад. Предложението на холдинга е в размер на 71 милиарда евро, като то е изпратено и в Европейската комисия с оглед установяване дали с придобиването на холандската банка ще бъдат нарушени правилата за защита на конкуренцията в ЕС. Финансирането на сделката трябва да бъде извършено чрез увеличение на капитала на холдинга и със собствени средства.

Акцията по придобиване на дялове от банката е предприета едва няколко дни след официалното отправяне на повишена оферта за нейното закупуване от страна на английската Barclays Bank, което е постъпило на 6 август. На предложението на Barclays на стойност 65 милиарда евро трябва да бъде даден отговор до 4 октомври. Офертата гласи, че за всяка акция на ABN ще бъдат платени 13,15 евро кеш плюс 2,13 нови акции от Barclays.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още