IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото губи от цената си

Спадът в цената на благородния метал се дължи на силния долар

14:10 | 16.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Златото губи от цената си
За четвърта поредна борсова сесия цените на златото в Лондон спадат. Днес то загуби 0,7 на сто от цената си до 674,80 долара за унция. Причината за спада се крие в разпродажбите, предприети от множество инвеститори, чиято цел е да покрият загубите си от фондовите борси.

От началото на годината цената на златото отбелязва ръст от 4,4 на сто, което е с 0,7% повече от покачването на водещия британски индекс FTSE 100. Според учебниците тези тежки борсови дни трябва да тласнат златото нагоре, защото стойността му се запазва и може да послужи като "спасителен остров" за инвеститорите.

Котировките обаче говорят друго. От 16 юли насам, първият ден на нестабилност на пазарите, цената на златото се е повишила едва с по-малко от 1 на сто, а през последните дни дори стойността се връща на нива от преди започването на проблемите в световната банкова система.

Спадането в цената на благородния метал се дължи на ръста на долара в последните дни. Щатската валута отбеляза серия от повишения, дължащи се на кризата в ликвидността, обхванала световната банкова система и интервенциите на централните банки на водещите икономики.

В интервю за Bloomberg на Саймън Уийкс, ръководител на търговията с ценни метали в ScotiaMocatta, подразделението за сделки с метали на канадската Bank of Nova Scotia, се казва, че една част от спада в цените се дължи на падането на борсите, а останалото е предизвикано от щатската валута. "Хората в Азия са закупили злато, което са разпродали през изминалата нощ", коментира той.

Покачващата се цена на долара в сравнение с еврото и паунда тласкат пазара на благородни метали в противоположна посока. По отношение на еврото днес доларът отбеляза четвърто поредно повишение. Към момента кросът на двете валути е за 1,3423 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още