IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът в продажбите на цифрови фотоапарати надскача 2 пъти прогнозите

Предпочитаните от професионалните фотографи огледално-рефлексни апарати започват да оказват все по-силно влияние на пазара

10:55 | 16.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстът в продажбите на цифрови фотоапарати надскача 2 пъти прогнозите

Продажбите на цифрови фотоапарати се очаква тази година да бъдат два пъти по-силни от предвижданията, като значителният ръст се обуславя от замяната на стари модели с нови и с такива с по-разнообразни функции, прогнозират от изследователската компания IDC.

Увеличението в продажбите се очаква да достигне близо 15% спрямо 2006 г. при предишни прогнози за ръст от 7,5%.

Според IDC цифровите фотоапарати вече са се превърнали в предмет, който е на мода и е престижно да притежаваш в зависимост от това с какви екстри разполага съответният модел. Тази тенденция се е прехвърлила успешно от предишните най-хитови предмети на пазара – мобилните телефони с камера и преносимите плейъри iPod на Apple.

От друга страна, цифровите фотоапарати са и нещо лично, предмет, който е само твой и който купуваме по-скоро вследствие на импулсивно желание, а не толкова по необходимост. Това важи в най-пълна степен в САЩ, Япония и голяма част от Европа.

Огледално-рефлексните апарати, предпочитани от професионалните фотографи, могат да повлияят по-силно на пазара, отколкото се е очаквало, още повече че цените продължават да се понижават, смятат още от IDC.

Цената на един цифров фотоапарат, средно за всички сегменти, се очаква да се понижи с 13% тази година до 307 долара спрямо 352 долара година по-рано.

Повишени са и очакванията за растежа на фотографския пазар до 2011 г., когато се прогнозират продажби на 138 млн. апарата спрямо очакваните по-рано 123 млн. Дотогава средната цена на цифровите фотоапарати вероятно ще достигне 250 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още