IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата на азиатските пазари продължава

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, загуби цели 3,6 на сто

10:02 | 16.08.07 г.
Кризата на азиатските пазари продължава
Индексите в Азия регистрираха днес най-големия си спад за изминалата година. Новозеландският долар, една от предпочитаните валути за carry trade сделки, претърпя най-голямото си поевтиняване от краха на пазарите през 1987 г., тъй като апетитът на инвеститорите за рискови сделки намаля значително.

Всички изпадат в паника и изглежда има причина за това“, коментира пред Bloomberg Патрик Ченг от CIMB-Principal Asset Management Bhd.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, загуби цели 3,6 на сто и се понижи до 140,25 пункта. Това бе най-големият спад на индекса от 2006 г. насам. Индексът включва акции на 1 060 компании, като само 28 от тях регистрираха повишения на борсовата сесия тази сутрин.

Местните индекси също претърпяха значителни понижения. До момента корейският бенчмарк KOSPI се понижава с близо 7 на сто. Последно индексът беше на ниво 1 691 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng отстъпва с 3,7 на сто, или 790 пункта, до 20 585 пункта.

Японският индекс Nikkei 225, включващ 225-те най-големи компании на борсата в Токио, се понижи с 2 на сто (327 пункта) до 16 148 пункта.

Китайските пазари също регистрираха спадове. Основният бенчмарк на борсата в Шанхай - CSI 300, отстъпи с 1,6 на сто (76,63 пункта) до нива от 4 722.

Според повечето анализатори причината за спада е промяната в рисковите апетити на инвеститорите, продиктувана от кризата на кредитните пазари.

Кризата на азиатските фондови пазари може да засегне и пазарите в Европа и САЩ. Днес фючърсите на американския индекс S&P 500 се търгуват с 0,8 на сто по-ниско, което означава, че инвеститорите очакват пазарът в САЩ днес да отвори по-ниско от вчера. Ако това стане, това ще бъде третото поредно понижение в САЩ, което до момента понижи пазарната капитализация на компаниите в индекса S&P 500 с 3,2 на сто.

Финансовият министър на САЩ Хенри Полсън се опити да успокои финансовите пазари в интервю пред Wall Street Journal, като заяви, че въпреки кризата американската икономика е достатъчно силна да я преодолее, без да изпада в рецесия. Подобно бе и мнението на заместник-финансовия министър на Южна Корея Ким Сок Донг.

Всички пазари в Азия, с изключение на тези в Шри Ланка и Бангладеш, регистрираха понижения днес. Най-силен бе спадът в Индонезия, Филипините и Южна Корея, където индексите загубиха над 5 на сто.

Растящата несигурност на пазарите бе и причина инвеститорите да закрият голяма част от рисковите си carry trade позиции. Това бе причината и за поскъпване на йената, като тази сутрин японската валута поскъпна спрямо всички 16 основни валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още